Nyheter
Geminor har sikret seg kontrakt for håndtering av returvirke fra RIG i Grenland. Foto: Geminor

Geminor-kontrakten den første i sitt slag i Norge

Har gått seirende ut av en anbudskonkurranse for håndtering av retur-trevirke.

Det interkommunale avfallsselskapet Renovasjon i Grenland IKS (RIG) har tildelt Geminor på Karmøy en kontrakt som omfatter henting, transport og sluttbehandling av blandet og impregnert retur-trevirke. Avtalen omfatter en årlig håndtering av 8.000 tonn retur-trevirke over fire år og starter 1. januar 2020, opplyser Geminor i en pressemelding.

Går nye miljøveier

Avtalen er et resultat av den aller første anbudskonkurransen med krav til materialgjenvinning i Norge. Oppdragsgiver RIG har stilt krav om at minst 60 prosent av retur-trevirket skal materialgjenvinnes, fremhever Avaldsnes-bedriften.

Blir til møbler

Størstedelen av retur-trevirket fra Grenland blir sendt til Øst-Europa og benyttes i produksjonen av sponplater, som igjen benyttes til produksjon av møbler. Returtreet skal sorteres og kvernes i Skien før det skipes sørover, skriver Geminor.

Kjetil Hausken, Geminors country manager i Norge, mener den nylig avsluttede anbudskonkurransen bare er starten på noe nytt, nemlig at flere konkurranser med krav til materialgjenvinning vil komme i tiden framover.

– Krav om materialgjenvinning vil bli vanlig med tiden. Dette vil offentlige anbudskonkurranser bære preg av, spår Kjetil Hausken, country manager for Geminor i Norge. Foto: Geminor

Vil komme flere slike krav

– Av miljøhensyn vil krav om materialgjenvinning bli vanlig med tiden. Dette vil de offentlige anbudskonkurransene bære preg av, spår Hausken.

– Sortert og kvernet returtrevirke er et materiale det er stor etterspørsel etter, og samtidig en type avfall som gir stor klimagevinst når den gjenvinnes. Vi er godt fornøyd med å ha vunnet den første norske kontrakten med krav til materialgjenvinning, understreker Geminors country manager.

LES OGSÅ: Hvorfor kjøper ikke det offentlige resirkulert?

 

FAKTA OM GEMINOR

Geminor ble opprettet på Karmøy i 2004 og er et internasjonalt gjenvinningsselskap. Det sørger for energigjenvinning av ulike typer avfall, tar seg av farlig avfall og avfallstrevirke og gjenvinner papir, papp, plast, trevirke og andre typer avfall i det nord-europeiske markedet. Geminor har behandlingsanlegg og kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia og Tyskland, og sysselsetter totalt 48 fagpersoner.

Selskapet håndterer mer enn 1,5 millioner tonn avfall hvert år og har kontrakter med over 80 forbrennings- og gjenvinningsanlegg. Geminor har en årlig omsetning på rundt 115 millioner euro, det vil si 1,15 milliarder kroner.

 

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!