Nyheter
Equinor-sjef Eldar Myhre og Fortum Oyjs visepresident for Europa, Per Langer, undertegnet i dag intensjonsavtalen om at de vil samarbeide om behandling av CO2. Foto: Arne-Reidar-Mortensen, Equinor

Europeisk «union» om karbonfangst og -lagring

Partnerne i det såkalte Northern Lights-prosjektet inngikk i dag intensjonsavtaler med syv europeiske industriselskaper om å utvikle verdikjeder innen karbonfangst og -lagring.

Sammen med partnerne Shell og Total, studerer Equinor muligheten til å utvikle et CO₂-lager på norsk sokkel. «Northern Lights-prosjektet» omfatter transport, mottak og permanent lagring av CO₂ i et reservoar i den nordlige del av Nordsjøen.

Lagringsprosjektet er del av Statens demonstrasjonsprosjekt «Fullskala CO₂ -håndteringskjede i Norge».

«The magnificant seven»

Intensjonsavtalene er inngått med Air Liquide, Arcelor Mittal, Ervia, Fortum Oyj, HeidelbergCement AG, Preem, og Stockholm Exergi. «The magnificient seven» slik de ble kalt under dagens europeiske konferanse om karbonfangst og -lagring i Oslo.

Avtalene innebærer samarbeid om mulig behandling av CO₂ hos relevant tredjepart og transport til Northern Lights-prosjektet.

Felles arbeid mot myndighetene

Ifølge intensjonsavtalene skal partene:

  • evaluere løsninger for CO₂-leveranser og transport
  • utvikle en tidslinje for potensiell investeringsbeslutning og oppstart
  • samarbeide om dialog med nasjonale myndigheter og EU.

Endelige kommersielle avtaler vil avhenge av positive investeringsbeslutninger for Northern Lights-prosjektet, den norske stats fullskala karbonfangst- og lagringsprosjekt og for prosjektene til tredjeparter.

Skal redusere kostnadene

Partnerne jobber nå med å redusere kostnader og videreutvikle Northern Lights-prosjektet med sikte på en investeringsbeslutning i 2020.

Om den vil komme neste år, er imidlertid usikkert. Det kan fort bli 2021, avhengig av når forsøksprosjektene innen karbonhåndtering sluttføres, fikk avfallsbransjen.no høre av Rikard Gaarder Knudsen (FrP), statssekretær i Olje- og energidepartementet

Kommersielt rammeverk

– Sammen med myndighetene jobber vi også for å få på plass et kommersielt rammeverk som muliggjør videreføring av prosjektet, opplyser Sverre Overå, prosjektdirektør for Northern Lights-prosjektet.

Mer enn 150 medarbeidere fra Equinor, Total og Shell jobber nå i Northern Lights-prosjektet. I slutten av 2019 planlegger partnerskapet å bore en undersøkelsesbrønn for CO₂ -lagring i Johansen-formasjonen i Aurora-lisensen for å undersøke reservoarets egnethet og kapasitet for CO₂-lagring.

Myndighetene vedtok tidligere i år å bidra med finansiering av arbeidet med denne brønnen.

LES OGSÅ: Nye statlige millioner til karbon-forprosjektene

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!