Nyheter
I 2018 kastet matindustri, dagligvarehandel, hotell, kantine og forbruker i Norge minst 390.000 tonn mat. Foto: NorgesGruppen

Mindre matsvinn i Norge, men fortsatt for mye

I 2018 kastet bransjen mat for 20,6 milliarder kroner. Aktørene har tatt grep med nedprising av varer, bedre merking og lengre holdbarhet.

I fjor kastet matindustri, dagligvarehandel, hotell, kantine og forbruker i Norge minst 390.000 tonn mat. Det er rundt 74 kilo per innbygger.

Matsvinnet går ned

Store tall, men utviklingen ser ut til å gå riktig vei. Siden 2015 er det kartlagte matsvinnet i Norge gått ned med 12 prosent, skriver NorgesGruppen i en pressemelding.

To prosent av klimagassutslippet

Kartleggingen, som Østfoldforskning utfører hvert år for Matvett, viser altså at vi i 2018 kastet mat til en samlet verdi av 20,6 milliarder kroner. Det tilsvarer to prosent av det nasjonale klimagassutslippet.

Husholdningene kaster mest

Dagligvarehandelen og grossistene står for 18 prosent av det kartlagte matsvinnet. Hele 57 prosent av det kartlagte matsvinnet i Norge kommer fra husholdninger. Måltidsrester, frukt, grønnsaker og bakevarer er det som kastes mest.

Nedprising monner

NorgesGruppen har etter eget utsagn kuttet sitt matsvinn med 21 prosent siden 2015. Konsernet har satt i gang en rekke tiltak, men nedprising på varer som nærmer seg utgått på dato, er det som har monnet mest til nå.

Frivillig tilleggsmerking av varer

I 2018 ble store deler av matbransjen enige om en frivillig tilleggsmerking av best før-merkede produkter med «ofte god etter». Ved å designe et «Se, lukt, smak»-merke i tillegg, er tanken å få flere til å bruke sansene sine før de kaster mat som er gått ut på best før-dato.

Gode råd er billige

Matvetts tips til å redusere matsvinn:

  • Planlegg måltider og mengden mat du tilbereder. Ta en titt på Matvetts måltidsplanlegger.
  • Bruk tette restebokser til restematen, og sett den kaldt. Dagens middag kan bli en god lunsj i morgen.
  • Se, lukt og smak før du kaster mat som har gått ut på best før-dato.
  • Plukk med den litt rare frukten og grønnsakene i butikken også. De smaker like godt! Velg de single bananene.
  • Ta en titt i Matvetts brukopp-leksikon, og lær mer om holdbarhet og riktig oppbevaring av ulike matvarer.

LES OGSÅ: Kampen mot matsvinn

 

 

 

Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!