Nyheter
Elevene ser ut til å trives på kunnskaps- og opplevelsessenteret til Den Magiske Fabrikken. Ikke minst fordi læring skjer på en litt annerledes måte. Foto: Vesar

…som god krok skal bli

Få uker etter åpningen er opplevelsessenteret ved «Den Magiske Fabrikken» allerede en suksess hos elevene. Morgendagens avfallssorterere strømmer til.

I kunnskaps- og opplevelsessenteret på Sem utenfor Tønsberg skal elevene og studentene få lærerike opplevelser med et positivt miljøfokus. De skal øke deres bevissthet rundt avfall, forbruk, miljø og klima – og gjør dem litt klokere, selvsagt.

Skal skape blest om yrkesvalg

Hovedmålet med senteret er å oppnå bedre kildesortering blant barn og unge, og at også resten av befolkningen i området blir mer opptatt av den. Men ønsket er også at senteret ved Den Magiske Fabrikken skaper litt blest om yrkesfagene i bransjen.

Hele 13 klasser med ungdomsskoleelever fra Vestfold (niende trinnet) har vært innom opplevelsessenteret utenfor Tønsberg. Og langt flere kommer det til å bli, skal vi tro på den første responsen fra de besøkende.

Tommelen opp fra elevene

Erfaringene har vært positive så langt.

– Vi er veldig fornøyd med de første besøkene og gleder oss til å ta imot mange flere elever i tiden fremover, sier Kaia Ross Lind, kommunikasjonssjef i Vesar og forteller om «mange engasjerte lærere og elever».

  • Guiden er klar, og ungdomselevene er litt spent på hva som skjuler seg i Den Magiske Fabrikken. Foto: Vesar

Laboratoriefølelse

Klassene har vært gjennom kontrollrommet ved biogassanlegget hvor matavfallet kommer inn. Elevene har sett og spist tomater som er produsert ved hjelp av biogjødsel og grønn CO2 fra anlegget. Og de har vært med på et fotosynteseforsøk.

Alt dette for å forstå hvor viktig det er å kildesortere avfallet vi produserer hver dag.

– Vi har fått tilbakemelding fra flere lærere. Én fortalte at opplevelsene her gjør inntrykk på elevene. Det virker som om de er fornøyde, både faglig sett og med tanke på opplevelsene i senteret, forteller Lind videre.

Smart felles prosjekt

Den Magiske Fabrikken er et unikt samdriftsprosjekt mellom avfallsaktørene Vestfold Avfall og Ressurs AS (Vesar) på Sem utenfor Tønsberg, Lindum i Drammen, Grønt Skifte, Air Liquide Skagerak i Porsgrunn, Tekniska Verken i Linköping og Greve Biogass, også på Sem.

Unike opplevelser ved «Den Magiske Fabrikken»

Fabrikken ligger ved Rygg Miljøpark på Sem utenfor Tønsberg.

Det er det interkommunale Vesar som står bak storprosjektet. Hensikten er at senteret blir en viktig bidragsyter til avfallsselskapets mål om 70 prosent materialgjenvinning.

Biogass av matavfall

I dag produserer anlegget biogass av 120.000 tonn matavfall og husdyrgjødsel årlig, noe som tilsvarer 6,8 millioner liter diesel. Landbruket i regionen mottar biogjødsel fra anlegget, og biologisk CO2 fra biogassproduksjonen går inn i veksthuset.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!