Nyheter
Hold Norge Rent og LOOP fikk snoke i renseanlegget til VEAS for å samle søppel til utstillingen. Foto: Aina Hole

Utstilling om ting som kastes i do

Det finnes visst ingen grenser for hva folk kaster i do. Hold Norge Rent og LOOP fikk snoke litt i renseanlegget til VEAS, på leting etter søppel. Slikt ble det utstilling av.

Kondomer, snus, våtservietter, bomullspinner og linseetui (!) er bare noen av gjenstandene som havner i doen. Mange er ikke klar over at toalettet er en vesentlig kilde til marin forsøpling i Norge.

– Vi finner noe vi kan spore tilbake til badet hver gang vi rydder langs vann, sier Ingrid Zimmermann i Hold Norge Rent.

Utstilling hos studenter

Hold Norge Rent og LOOP fikk besøke Vestfjorden Avløpsselskap (VEAS) i Slemmestad og ta en nærmere titt på «enden av toalettvisa». Noen av gjenstandene som innbyggerne rundt Oslofjorden har kastet i do, har fått nytt liv og står nå utstilt på Kringsjå studentby i Oslo.

Både BI og Studentskipnaden i Oslo (SiO) har sagt ja til å klistre opp lite flatterende bilder som forhåpentligvis får noen til å tenke seg godt om neste gang de går på badet.

Hold Norge Rent og LOOP har fått midler av Handelens Miljøfond til å lage kampanjen, og oppfordrer alle kommuner som ønsker å kjøre noe lignende ta kontakt med for å få tilsendt alle bilder og trykkfiler. 

Ser ikke sin egen forurenser-rolle

– Vi opplever at mange er bekymret for forsøpling i havet uten de innser at de selv bidrar til problemet. Havner det i do, kan det havne i havet. Det tror jeg de færreste er klar over, tilføyer Ingrid Zimmermann. 

Det enkle, men effektive tipset hennes er derfor å ha en søppelbøtte på badet.

Ved overvann rett i fjorden

Til tross for at avløpsvannet blir fraktet bort og renset før det slippes ut i naturen, fanges ikke alle gjenstander opp i renseanleggene. Ved ekstremvær oppstår også det som heter overvann, som fører avløpsvann ubehandlet ut av anleggene. 

I fjor plukket Politiet og Oslofjorden Friluftsråd utrolige 4.124 Q-tips på 20 meter strand i Askers skjærgård – på en halvtime. Foto: Bjørn Heidenstrøm

Plukket opp over 4.000 Q-tips

I fjor sommer fant ryddere hele 4124 q-tips på 20 meter med strand i Oslofjorden – på en halvtime.

Problemet er nok ikke unikt for Oslo og omegn. Frivillige ryddere finner titusenvis av dem over hele landet. Andre «gjengangere» er våtservietter, bind og tamponger, snus, kondomer og linseetui.

Våtservietter et mareritt

Heller ikke hår og nedbrytbare våtservietter skal kastes i toalettet, minner Zimmermann om. Særlig våtservietter er blitt et mareritt.

– De er blitt et dyrt problem for mange avløpsanlegg rundt omkring i landet. Også ting som kan brytes ned, som hår, forverrer renseprosessen og gjør at andre gjenstander slipper gjennom ut til fjord og vann, sier prosjektmedarbeideren.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!