Leder

Opplys meg, vær så snill!

Bergen har flere elbiler enn Oslo, melder Tek.no. – Vi kan ikke la Bergen slå oss, melder Oslos byrådsleder Raymond Johansen på Twitter.

Miljøskammen brer seg rundt frokostbordet denne 2.lørdag i advent – helt bort til plastjuletreet fra Europris som skal gjenbrukes og gå i graven med forfatteren.

Skal vi låne oss opp og bytte den 9 år gamle dieseltraveren i en splitter ny stikk-kontaktbil? Spørsmålene hagler rundt frokosteggene.

Er det mer miljøvennlig om en annen stakkar kjøper vår dieseltraver?

Er det mer miljøvennlig for oss å kjøre elbil i stedet for å vente 5 år og bytte da?

Hva med biodrivstoff?

Oslo kommune har investert milliardbeløp – 5,5 milliarder ryktes det – i Klemetsrud (solgt) og anlegget på Nes.

Hvorfor tilbyr ikke Twitter-Raymond biodrivstoff til meg og alle andre innenfor og rundt Ring 3 fra det flotte anlegget på Nes – i stedet for å utkonkurrere vestlendinger på elbilinvesteringer?

Har vestlendingene noe bioanlegg ala Nes? Burde de ikke i stedet få flotte seg med elbiler? Så kunne vi som kun skal livnære oss av «sentralisme» og  ulike «skammer» kjøpe vestlendingenes brukte dieselbiler og fylle dem med biodrivstoff fra Nes?

Men, nei – det får vel bli elbil, da. For bioanlegget på Nes er hysj, hysj i Rådhuset i Oslo?

Hva får vi for en 2011 modell Mercedes C200 gått mange – kan gå minst like mange – tusen km? Skal vi annonsere den i Hamar Arbeiderblad og satse på at en bonde fra Løiten kjøper den? For Hedmarkinger har ikke en miljøbyråd som skal sykle og trikke befolkningen. Der går det i sparkstøtting og diesel! Skam har de heller ikke. Til nød angst – og da kun søndag morgen.

Tilbake til biodrivstoff og anlegget på Nes. Kanskje Hedmarkingene vil kjøpe anlegget? Tenk på alle traktorene på jordene i Hedmark som kan nyte godt av biodrivstoffet. Og dieselbiler solgt dyrt av oss sentralister i Oslo som skal slå Vestlendinger på antall elbiler.

Boliggjelda er jo så lav for oss i Oslo, så en halv eller hel mill.kr. i gjeld fra eller til gjør ingen ting. Bare vi slår Vestlendingene. Og kan bli kvitt bioanlegget på Nes – gjerne til Hedmarkinger.

Nei, dette enkle resonnementet en lørdag i advent ble litt vrient likevel.

Derfor spør jeg ydmykt Raymond Johansen, Pia Farstad von Hall, Jens Måge,  Pål Smits og andre som kan opplyse om hvorfor el er bedre enn biodrivstoff  –  vestlendinger eller ikke – opplys meg, vær så snill!