Nyheter
I løpet av våren åpner norske Quantafuel sitt første anlegg i Skive i Danmark. Der skal selskapets patenterte katalysatorløsning omdanne plastavfall til råstoff for nye plastprodukter. Foto: Quantafuel

Inngikk avtale om kjemisk gjenvinning av plastavfall

Norske Quantafuel og Geminor har inngått en avtale om kjemisk gjenvinning av plastavfall. Kontrakten ble undertegnet i dag.

I avtalen forplikter gjenvinningsselskapet Geminor seg til å levere 20.000 tonn plastavfall årlig til Quantafuels anlegg i Danmark. Der skal det lages resirkulert råstoff til ny plastproduksjon.

Plastavfall blir til råstoff

I løpet av første kvartal neste år åpner det norske teknologi- og energiselskapet Quantafuel sitt første anlegg i Skive i Danmark. Der skal selskapets patenterte katalysatorløsning omdanne plastavfall til råstoff – for nye plastprodukter og innsatsfaktorer for den petrokjemiske industrien.

Geminor forplikter seg til å levere hvert år 20.000 tonn plastavfall til Quantafuels anlegg i Danmark – for produksjon av resirkulert råstoff for ny plastproduksjon. Foto: Geminor

Investeringer fra BASF

Tyske BASF inngikk nylig et samarbeid med Quantafuel og investerte 20 millioner euro (rundt 200 millioner kroner) for å sikre det norske selskapets kommende produksjon i Skive.

Ifølge avtalen skal Quantafuel levere kjemisk resirkulert råstoff til BASFs fabrikker i Ludwigshafen i Tyskland. Der skal produksjonen av de første kommersielle plastproduktene, basert på kjemisk resirkulert plast, foregå.

Istedenfor forbrenning

«Med dagens kontraktsignering slutter Geminor ringen i den kommende sirkulærøkonomien for plastavfall», skriver selskapet i en pressemelding.

Geminor skal altså levere sortert og behandlet plastavfall til anlegget i Skive. Det skal sikre kjemisk industri en stabil produksjon av resirkulert råstoff.

Dette er plastavfall som ellers ville blitt brent, understreker Geminor.

Vil øke gjenvinningen betydelig

Kjemisk gjenvinning vil bidra til å øke gjenvinningen av plast betydelig, mener Kjetil Bøhn i Quantafuel.

– Kjemisk gjenvinning vil bidra til å øke gjenvinningen av plast i Europa betydelig, og dermed redusere karbonavtrykket over hele verden, mener Kjetil Bøhn, administrerende direktør i Quantafuel.

Oppfordring til andre avfallsaktører

Kjetil Vikingstad, administrerende direktør i Geminor, står klar for å bidra til den kommende sirkulærøkonomien.

– Å håndtere forsyningen av plastavfall for produksjon av nye og resirkulerte plastprodukter vil bli en prioritet for oss i tiden som kommer. Nå oppfordrer vi flere aktører i bransjen til å hjelpe oss i arbeidet med å etablere en sirkulærøkonomi innen kjemisk resirkulert plast i Norge og Europa, sier han.

Fakta om Quantafuel

Quantafuel AS er et norsk teknologidrevet energiselskap som utvikler, designer og drifter anlegg for produksjon av kjemikalier og syntetiske brenselprodukter basert på ikke-resirkulerbare avfallsprodukter.

I løpet av de siste ti årene har selskapet utviklet patentert teknologi som forvandler blandet plastavfall til lavkarbon avansert drivstoff og kjemikalier som kan benyttes til ny plastproduksjon.

Som et skandinavisk selskap er Quantafuels mål å etablere flere produksjonsanlegg i Europa, på steder og i land med gunstige rammevilkår for sirkulær økonomi og for innovasjon for å bekjempe voksende avfallsmengder.

Kjetil Vikingstad, administrerende direktør i Geminor. Foto: Geminor

Fakta om Geminor

Geminor ble opprettet på Karmøy i 2004 og er et internasjonalt gjenvinningsselskap innen energigjenvinning av ulike typer avfall som refuse-derived fuel (RDF), solid recovered fuel (SRF), farlig avfall og avfallstrevirke, samt gjenvinning av papir, papp, plast, trevirke og andre typer avfall.

Selskapet har behandlingsanlegg og kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Tyskland, Polen og Frankrike. Det sysselsetter totalt 60 personer. Selskapet håndterer mer enn 1,5 millioner tonn avfall hvert år og har kontrakter med over 80 forbrennings- og gjenvinningsanlegg.

Geminor har en årlig omsetning på rundt 115 millioner euro, altså rundt 1,2 milliarder kroner.

 

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!