Nyheter
Flere hundre tonn farlig av batteriavfall har havnet på en svensk åker og et vanlig gjenvinningsanlegg. Foto: Avfall Norge

Batteriskandale: tonnevis av giftig avfall på avveie

Den svenske batteriskandalen tar visst ikke slutt. I dag kom nye avsløringer. Norsirk forsikrer at norske batterier ikke har havnet på den svenske åkeren.

I forrige uke avslørte svenske Expressen at et hundretalls tonn giftig batteriavfall er blitt dumpet på en åker i Kumla.

Skandale del to

I dag melder avisen at 300 tonn av det samme farlige avfallet er blitt oppdaget på et gjenvinningsanlegg i Eskilstuna. Da avfallet ble levert dit, hadde det vært klassifisert som «ikke-farlig» avfall.

Stammer fra Urecycle

Batteriavfallet kommer fra Sveriges største batterigjenvinningsselskap, Urecycle, skriver avisen. Det gjenvinner rundt 70 prosent av batteriene som leveres inn i Sverige.

Fra Urecycles anlegg i Karlskoga er tonnevis av såkalt «svart masse» blitt transportert til Örebro og Kumla. Der er massen blitt dumpet på en byggeplass og gravd ned i en åker, skrev Expressen i forrige uke. «Svart masse» er et produkt fra gjenvinningen av alkaliske batterier med skadelig høye verdier av ulike metaller.

Sviktende rutiner

Urecycles operative leder, Pekka Väänänen, har tidligere innrømmet at selskapets kontroll av underleverandører har sviktet. Heller ikke på gjenvinningsanlegget i Eskilstuna er det blitt gjennomført de nødvendige kontrollene, sier han til Expressen i dag.

Ingen norske batterier

Det norske returselskapet Norsirk samarbeider med svenske Urecycle. På spørsmål fra avfallsbransjen.no om norsk batteriavfall kan ha havnet på den svenske åkeren ved Kumla, eller på gjenvinningsanlegget i Eskilstuna, er svaret nei.

Guro Kjørsvik Husby, kommunikasjonsdirektør i Norsirk. Foto: Norsirk

– Avfallet som har havnet på denne åkeren er del av et prosjekt som El-kretsen i Sverige har gjort med Urecycle. De skulle sammen teste nye løsninger for gjenvinning av såkalt black mass, sier Guro Kjørsvik Husby, kommunikasjonsdirektør i Norsirk.

– Vi har skriftlig bekreftelse på at ingenting fra Norge har havnet der, forsikrer hun.

Har stoppet all batteritransport

Norsirk er i møte med Urecycle i dag.

– Vi har stoppet all transport av batterier til Urecycle inntil vi kjenner mer til årsakene og hendelsene rundt denne svært alvorlige saken, opplyser Husby.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!