Nyheter

Larviks nyttårshilsen – vi er privilegerte!

Renovatør-rakett bestående av fra venstre Martin Carlsen, Per Arne Holt i ferd med å ta av og Ken Brekkeseter til høyre

Foto: Torbjørn Leidal

Larvik kommune startet innsamling av fraksjonen emballasje av glass og metall 1.november . På en uke klarte de å samle inn 25,7 tonn med en bil. Her fungerer både utsetting av driften av  gjenvinningsstrasjonen og avfallsinnhentingen, sier både kommunens og leverandørers medarbeidere.

Reiser vi fra julereportasjen på Årabrot utenfor Haugesund til nyttårsreportasje ca 400 km østover – og litt mot sør, kommer vi til Grinda gjenvinningsstasjon utenfor Larvik. Her er Larvik kommune oppdragsgiver for det flerkommunale avfallsselskapet Vesar, som har satt driften av gjenvinningsstasjonen ut til Norsk Gjenvinning. Innsamlingen av husholdningsavfall for Larvik kommune, er det derimot NordRen som står for. De overtok oppdraget fra Norsk Gjenvinning for kort tid siden.

Kjetil Fevik, avdelingsleder Teknisk i Larvik kommune

Foto: Torbjørn Leidal

To tilbydere og smertefri overgang

-Vi har akkurat vært gjennom en anbudsrunde på innsamling. Vi fikk to tilbud. Ett fra Norsk Gjenvinning og ett fra NordRen. Det var NordRen som vant. De har innsamling for 54 kommuner i Norge, forteller Kjetil Fevik, avdelingsleder i avdelingen som fra 1.januar heter «Teknisk» i Larvik kommune. Han har i likhet med HIMs Ole A.Svendsen 25 års erfaring fra bransjen.

Hva skilte Norsk Gjenvinning og NordRen?

-Det var tre hovedkriterier, miljø, kvalitet og pris. Det var pris som til slutt var avgjørende, forteller Fevik.

Ble det EL eller BIO på tanken da dere byttet leverandør?

-Det kunne vært aktuelt med biogass, men det finnes ikke noen fyllestasjon i Larvik, så derfor ble det Euro6.

Ellers gikk overgangen til ny leverandør av innsamlingen greit i motsetning til andre steder hvor det har vært problemer?

-Mange renovatører i Norsk Gjenvinning takket ja til å bli med i NordRen. Det har vært noen politiske synspunkter tidligere på innsamling i egenregi eller konkurranseutsetting. Det har det vært lite av denne gangen. Det har gått greit med Norsk Gjenvinning  og det ser ut til å gå greit videre nå om vi skal oppsummere de 2 månedene siden vi byttet leverandør, sier Kjetil Fevik.

Han legger til at det er et tankekors når det gjelder rekrutteringen til renovasjon. Det kan være vanskelig å hente folk til bemanningen. Det var tydeligvis ikke noe problem hos oss nå, men det er visstnok problemer andre steder. Det kan kanskje ha med anseelse, lønn og betingelser å gjøre. Det kan ha med konkurranse å gjøre der det settes mye inn på å vinne, legger Fevik til.

En stor endring fra tidligere er innhenting av fraksjonen emballasje glass og metall?

-Fra 1.november har vi henteordning  på fraksjonen emballasje av glass og metall. Tidligere var det jo bringeordning – returpunkter der publikum leverte selv. Også denne endringen har gått greit.

Hytterenovasjonen er derimot Fevik spent på hvordan den nye leverandøren vil takle. – Det omfatter 5.000 hytter med stor variasjon med hvor mye avfall som kommer. Overfylte beholdere kan bli problemet. Det har fungert bra lenge med tidligere leverandør av tjenestene, nå skal vi ha inn en ny leverandør. NordRen skal ha denne jobben også, sier Fevik

Innsamlingssuksess

En kort kjøretur fra Grinda ligger Tjølling. Her treffer vi tre renovatører i firsprang med hver sin dunk med glass og metall.

Renovatør Per Arne Holt betjener innsamlingsbilen i Tjølling

Foto: Torbjørn Leidal

Stekepanner og spraybokser skal vi ikke ha, sier Per Arne Holt, renovatør i NordRen som altså overtok etter Norsk Gjenvinning for to måneder siden. Han er fornøyd med publikums sortering. – Det er nytt for alle og vi må la det sette seg litt. Stort sett er folk flinke til å sortere, forteller han og legger til at de kjørte 25,7 tonn første uka på en bil. De bruker kun en bil på denne fraksjonen. Snittvekta lå over 5 tonn om dagen. Nå ligger de på rundt 2-3 tonn daglig.

Dere er tre mann på bilen?

-Normalt kun to mann, men siden vi kjører og henter for både andre og tredje juledag så behøver vi ekstra bemanning, forteller Holt.

Det har vært mye stress og trøbbel andre steder ved leverandørbytte, men hos dere har det gått overraskende bra?

-Det har gått helt smertefritt, forteller Per Arne Holt. Ledelsen i Nord Ren sier det knapt kunne gått bedre, legger han til.

Du var underentrepenør hos Norsk Gjenvinning på 90-tallet og har jobbet som lærer, men du gikk tilbake til innsamling?

-Det som er behagelig er at vi starter bilen, gjør jobben og så drar hjem. Vi er ferdig når vi er ferdig. Her tar vi ikke med jobben hjem og slipper stress og mas. Flott utejobb hvor vi er mye ute i sola med frisk luft. På sommeren rekker vi også en tur på stranda, sier Holt.

Hva er din nyttårshilsen til folk i bransjen?

-Ønsker alle selvfølgelig et riktig Godt Nytt år – vi har en veldig viktig jobb i samfunnet. Ikke alle dager er like gode, men vi er privilegerte som har en jobb med fysisk aktivitet. Jeg brenner for folkehelse og er syklist på fritiden. Ikke alle er skapt for kontorjobb – folk med lopper i blodet vil få det fint i denne bransjen her, sier Per Arne Holt mens han løper videre.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!