Nyheter
Elskede-by-konseptet blir snart en realitet i Trondheim også, etter vellykket lansering i hovedstaden i april i fjor. Foto: Alexander Benjaminsen/DNX

«Elskede by» lanseres

i Trondheim til uka

Elskede-by-konseptet, en miljøvennlig løsning for bylogistikk og avfallshenting, inntar nå Trondheim. Løsningen til Ragn-Sells og Posten/Bring lanseres til uka.

Kort forklart går «Elskede by» ut på at miljøvennlige kjøretøy frakter pakker og gods til kunder i sentrum – og tar med seg avfall og materialer ut igjen. Dette skal bidra til mindre utslipp, mindre støy, mindre trafikk og sunnere omgivelser.

Imponerende miljøgevinst

Ideen kommer fra Sverige hvor Stockholm var den første byen som lanserte «Älskade stad». Også der gikk gjenvinningsselskapet Ragn-Sells og Bring sammen om den miljøvennlige nyvinningen.

Til sammen 11 varebiler ble erstattet med et elektrisk kjøretøy. Samtidig ble CO2-utslippene for de aktuelle transportene redusert med hele 73 prosent.

Hovedkvarteret til Elskede by ligger i den gamle postterminalen midt i Oslo sentrum. Foto: Alexander Benjaminsen/DNX

Kom til Oslo i april

I april i fjor introduserte Ragn-Sells, Bring og KLP Eiendom nullutslippsløsningen i miljøhovedstaden Oslo.

Samlastingssentralen til «Elskede by» ligger i kjelleren til det tidligere brevsenteret til Posten i Oslo sentrum, som nå eies av KLP. Klimavennlige elektriske kjøretøy og elektriske varesykler er i ferd med å bli et vanlig innslag i bybildet.

Målsetningen er å redusere CO2 utslipp fra disse vare- og avfallstransportene med over 70 prosent innen 2023.

Trondheim neste

Nå følger altså Trondheim etter. «Elskede by» lanseres i Trønder-hovedstaden førstkommende mandag. De som har lyst til å ta en titt, bør ta seg en tur til DNB på Solsiden klokken 12.

PS. Da Stortingets administrasjon utlyste anbudsrunden for avfallshåndtering i fjor høst, var planen at Ragn-Sells ville bruke «Elskede by» for å bringe og hente til og fra tinget. Det ble det imidlertid ikke noe av da selskapet var uenig i de miljøkravene som ble stilt i anbudskonkurransen. Med det resultatet at Ragn-Sells ikke deltok – i protest.

Fakta om Ragn-Sells

Ragn‐Sells er en 100 prosent familieeid gjenvinningsentreprenør som er etablert i Norge, Sverige, Danmark og Estland. Kjernevirksomheten er transport, sortering og bearbeiding av avfall fra næringslivet og private husholdninger. Av avfallet produseres sekundære råvarer som papir, plast og metaller til verdensmarkedet.

I Norge sysselsetter Ragn-Sells rundt 400 personer på 24 avdelinger rundt om i landet.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!