Nyheter
Flere hundre tonn farlig av batteriavfall har havnet på en svensk åker og et vanlig gjenvinningsanlegg. Foto: Avfall Norge

Norsk selskap opprettholder avtale – svensk selskap kuttet sin etter skandale

– Norske Norsirk opprettholder samarbeidet med Urecircle, bekrefter adm.dir. Stig Ervik til avfallsbransjen.no. Samtidig har den svenske El-kretsen sagt opp samarbeidet med Urecycle, noe som har ført til krise i batterigjenvinningen i Sverige.

I desember avslørte den svenske avisen Expressen at et hundretalls tonn giftig batteriavfall hadde  blitt dumpet på en åker i Kumla. Noen uker etter ble 300 tonn av det samme farlige avfallet oppdaget på et gjenvinningsanlegg i Eskilstuna. Da avfallet ble levert, hadde det vært merket som  som «ikke-farlig» avfall.

Nå er skandalen i ferd med å lamme batterigjenvinningen i Sverige.

Lammer Sverige

Det var en underleverandør til batterigjenvinnerselskaper Urecycle som stod for fadesen, og Urecycle står for hele 70% av batterigjenvinningen i Sverige.

Avsløringen førte til at det svenske  samarbeidsselskapet El-kretsen kuttet samarbeidet med Urecycle. Men nå haster det med å få på plass en annen leverandør, skriver Expressen.

Non-profit selskap

Svenske El-kretsen eies av 19 svenske bransjeforeninger, og er et riksdekkende innsamlings og gjenbruksselskap. Selskapet er oppdelt i to deler der husholdningsinnsamling kalles elretur og organiseres i samarbeie med svenske kommuner. Innsamlingen fra næringslivet organiseres gjennom samarbeide med både kommuner og kontrakterte transportører. El-Kretsen er et non-profit selskap som ikke skal gå med overskudd.

Sviktende rutiner

Urecycles operative leder, Pekka Väänänen, har tidligere innrømmet at selskapets kontroll av underleverandører har sviktet. Heller ikke på gjenvinningsanlegget i Eskilstuna er det blitt gjennomført de nødvendige kontrollene, uttalte han til Expressen i desember.

Ingen norske batterier

Guro Kjørsvik Husby, kommunikasjonsdirektør i Norsirk. Foto: Norsirk

Det norske returselskapet Norsirk samarbeidet også med svenske Urecycle. På spørsmål fra avfallsbransjen.no om norsk batteriavfall kan ha havnet på den svenske åkeren ved Kumla, eller på gjenvinningsanlegget i Eskilstuna, svarte Guro Kjørsvik Husby, kommunikasjonsdirektør i Norsirk klart nei i desember.

– Avfallet som har havnet på denne åkeren er del av et prosjekt som El-kretsen i Sverige har gjort med Urecycle. De skulle sammen teste nye løsninger for gjenvinning av såkalt black mass, sa Guro Kjørsvik Husby i desember.

Ingen avtale sagt opp

– Vi har skriftlig bekreftelse på at ingenting fra Norge har havnet der, forsikret hun, og sa at all transport av batterier til Urecycle fra Norsirk ble stoppet i desember.

Mandag kveld bekreftet adm. dir. Stig Ervik (foto) overfor Avfallsbransjen.no at ingen avtaler er sagt opp. Samarbeidet er tatt opp igjen.

Avfallsbransjen.no følger saken videre.

LES OGSÅ: Tonnevis av giftig avfall på avveie

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!