Nyheter

Avfallsdøgnet 23.01.2020

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

– Sorteringsanlegg sløsing med innbyggernes penger

Gunnar Grini, bransjesjef for gjenvinning i Norsk Industri, er ikke nådig mot vedtaket om å bygge et nytt sorteringsanlegg på Øra i Fredrikstad, skriver Moss Avis.

Det interkommunale sorteringsanlegget for tolv kommuner i Østfoldområdet vil koste 330 millioner kroner. Det er Østfold Avfallssortering IKS (ØAS) som skal stå for bygging og drift. Bakgrunnen for investeringen EUs nye krav om økt materialgjenvinning.

Grini mener at dette er sløsing med innbyggernes penger:

– Ingen private bedrifter ville gått inn for en så dyr løsning for å få så lite tilbake. Men det betyr ingen risiko for kommunene, det er jo innbyggerne som betaler.

Johnny Sundby, administrerende direktør i Movar, påpeker at det er blitt vurdert ulike løsninger. Kombinasjonen av kildesortering og mekanisk utsortering på sorteringsanlegget er det mest effektive tiltaket, ble konklusjonen.

–  Jeg kan ikke se at vi kan nå EU-målene på rimeligere måte, sier han.

 

Maner til «ekstremt nøkternt» lønnsoppgjør

Norsk Industris konjunkturrapport ble lagt frem på Industri Futurum 2020 i dag. Den spår stabil sysselsetting og forsiktig vekst neste år.

Rapporten, som er basert på tilbakemeldinger fra 350 av Norsk Industris medlemsbedrifter, slår fast at norsk industri ved inngangen til 2020 er godt posisjonert til å håndtere framtida, skriver NTB. Men industrien må ha produktivitetsvekst for å overleve i en hard internasjonal konkurranse, hevdes det.

På spørsmål om lønnsvekst svarte Norsk Industris toppsjef Stein Lier Hansen, ikke uventet, følgende:

– Min jobb er å sørge for at vi klarer minst å opprettholde og helst forbedre konkurranseevnen. Det betyr at det må bli et ekstremt nøkternt oppgjør.

 

Egen dunk ga kraftig økning i gjenvinning av glass og metall

På et halvt år har mengden glass og metall, levert til gjenvinning, økt med 38 prosent i Kristiansand.

I fjor mottok alle husstander i Avfall Sørs eierkommuner en ny avfallsbeholder for glass og metallemballasje. Etter bare et halvt år har Avfall Sør registrert en formidabel økning av innsamlet glass- og metallemballasje, skriver Sørnett.no.

 

Har utviklet spiselig emballasje som kan erstatte plast

To norske studenter har funnet en metode som skal kunne gjøre at vi kan klare oss uten plastemballasje rundt maten, uten at det går ut over holdbarheten.

Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue, begge studenter ved Design- og arkitekthøyskolen i Oslo, har fått hedersmerket for nyskapende design og arkitektur for metoden de har utviklet, melder NRK.

Metoden bruker alginat, et ekstrakt fra tang, til emballasje. Ved å dyppe frukt og grønnsaker i alginatet, dannes et gelélag rundt produktene. Dette skal gi dem omtrent samme holdbarthet som plastfolie.

 

Innovasjonskonkurranse for bærekraft i bygg

Innovasjon Norge inviterer til en innovasjonskonkurranse for å få frem de beste bærekraftige løsningene for byggenæringen.

Konkurransen lanseres i forbindelse med Byggedagene 2020, ifølge bygg.no. Byggenæringen er storforbruker av materialer og energi, og derfor ansvarlig for store mengder klima- og miljøutslipp.

Bedriften som har det beste produktet, konseptet eller den beste forretningsmodellen som bidrar til bærekraft innen bygg, vil få 100.000 kroner til å arbeide videre med prosjektet.

Svenskene innfører register for farlig avfall – Norge utreder

Miljødirektoratet har fått i oppdrag av Klima- og miljødepartmentet å utrede elektronisk register for farlig avfall, skriver Avfallsbransjen.no.

Svenske Naturvårdsverket, tilsvarende norske Miljødirektoratet, vil 5. juli lansere en ny, digital innrapporteringsløsning når det nye svenske regelverket for farlig avfall trer i kraft 1. juli.

Digital-løsningen erstatter den nåværende opplysningsplikten som leverandører, innsamlere, transportører, forhandlere, meglere og behandlere har i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!