Nyheter
Batterier fra Volvos elektriske busser blir til strøm i bolighus i Gøteborg.
Foto: Volvo

Bussbatterier blir boligstrøm

Pensjonerte batterier fra Volvo busser får nytt liv som strøm til boliger i Gøteborg.

Gjennom et samarbeid mellom Stena Recyclings BatteryLoop, Volvo Bussar og Stena Fastigheter har selskapene funnet en måte som forlenger brukstiden for utrangerte batterier. Som driftskapastitet i busser har batteriene begrenset levetid, men restkapasiteten kan benyttes som strømkilder i fellesarealer, vaskerom og utendørsbelysning i boligkomplekser.

I første omgang skal batteriene benyttes i Stena Fastigheters boligområde Fyrklövergatan på Hissingen i Gøteborg.

Batteriene vil få lading fra solcellepanel på taket.

– For oss handler det om å jobbe med sirkulære kretsløp og ressurseffektivitet ut fra et miljøperspektiv. Å koble sammen solceller og gjenbruke batterier er en måte for oss å fremskynde utviklingen på. En og samme infrastruktur kan brukes til å håndtere flere forskjellige utfordringer, som forbedret effektregulering og energilagring i bygninger med lokal produksjon, samt stabiliserende funksjoner for strømnett i forandring, sier Agneta Kores, adm. direktør ved Stena Fastigheter Gøteborg.

Stena Recyclings datterselskap BatteryLoop overtar batteriene fra bussene og bygger energilagre av dem. Etter endt bruk sendes batteriene til gjenvinning.

– Volvo Bussar er pionerer innen elektromobilitet, som ger en ren, stille og effektiv kollektivtrafikk. Vi har en tydelig bærekraftstrategi i alle trinn i verdikjeden, og ved å gjenbruke bussbatterier og gi dem et «andre liv» bruker vi ressursene på en bedre måte, samtidig som klimapåvirkningen reduseres, sier administrerende direktør Håkan Agnevall.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!