Nyheter
Foto: Gustavo Molina

Avfallsdøgnet 31.01.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Hackerangrep mot avfalsselskap

Tirsdag ble Avfall Sør offer for hacking av sine datasystemer . En programvare krypterte og blokkerte alle filene deres, og selskapet har fått en lenke til en nettside hvor de kan betale løsepenger for å få tilbake kontrollen. Siden angrepet har Avfall Sør samarbeidet med nettleverandøren Netsecurity for å sikre sine systemer. Hackerne skal ha fått tilgang til dataen gjennom en gammel administrasjonskonto som ikke lenger er i bruk. Svein Kamfjord, direktør for KS Bedrift Avfall, sier at bransjen i økende grad må forholde seg til dataangrep og hackere.

Tilbakegang for resirkulering globalt

Kun 8,6 % av ressursene som ble hentet ut av naturressurser, kom tilbake i kretsløpet i 2019, viser rapporten Circularity Gap Report. Rapporten slår fast at resirkulering på verdensbasis er på tilbakegang. I 2018 var resirkuleringsgraden 9,1 %. Circularity Gap Report legger hovedansvaret for den svake utviklingen på nasjonale myndigheter, og konkluderer med at økt sirkulærøkonomi er helt avgjørende for å nå målet i Paris-avtalen om å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader.

Stort marked for retur av elbilbatterier

I fjor var fire av ti nye biler en elbil. Norsk Elbilforening anslår at andelen vil nå 60 prosent for inneværende år. Med myndighetskravet om at alle biler solgt fra 2025 skal være nullutslipp, står bransjen foran en voldsom vekst. Fredrik Andresen i Batteriretur mener Norge må gripe den muligheten som ligger i å utvikle gjenbruk og gjenvinning av batterier. Han viser til at dette er et nytt område som må utvikles fra grunnen av. Allerede i 2021 kan gjenvinningen foregå i Norge.

Frivillig organisasjon nominert til nasjonal pris

Den frivillige organisasjonen Plastfritt hav er nominert til prisen «Gullklypa», som deles ut til enkeltpersoner eller institusjoner som har utmerket seg i en innsats mot forsøpling. Det skriver Sunnmøre Live. Organisasjonen holder til på øya Giske utenfor Ålesund, og har siden 2017 organisert store og små opprydningsaksjoner.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!