Nyheter
Illustrasjon: Oslo kommune

Tester bio-ccs i Stockholm

Gjennom karbonfangst ønsker Fortum og Stockholm kommune å skape verdens første karbonnegative fjernvarmeanlegg.

I vår stenger Stockholm Exergi sin siste kullfyrte forbrenningsovn. Neste steg er karbonfangst av biogassanlegget.

Fanger hele bilparkens utslipp

Det vil gjøre Stockholm til den første byen i verden med karbonnegativ fjernvarme, skriver Recharge. Forbrenningsanlegget Stockholm Exergi forsyner over 800 000 husstander med fjernvarme.

Stockholm har tidligere satt som mål at hele byen skal være karbonnegativ innen 2040. Anlegget i Stockholm har samme eiermodell som Fortum Oslo Varme på Klemetsrud. Her har pilotanlegget for CO2-fangst vist en stabilitet i rensegrad på opptil 90 prosent.

Testanlegget i Stockholm håndterer i dag 700 kilo kulldioksid daglig. Fullt utbygget vil CCS-lagringen være på 800 000 tonn årlig, halvparten av hva målet er for Klemetsrudanlegget. Det tilsvarer de årlige utslippene fra biltrafikken i Stockholm.

LES OGSÅ: Sverige vil sende CO2 til Norge

Nå venter Stockholm Exergi på politikerne for å sette i gang utbygging.

Må bygge fullskala

– Det finnes ingen økonomi i å bygge noe halvstort. Dersom politikken tydelig kommer inn så kan veldig mye skje veldig raskt. Da bygger vi, sier forskningssjef Fabian Levihn i Stockholm Exergi til Aftonbladet.

En fersk utredning konkluderte nylig med at Sverige bør eksportere fanget CO2 til Norge, Nederland eller Storbritannia, istedenfor å opprette eget CCS-anlegg. Utredningen pekte på at det vil ta for lang tid å bygge opp kompetanse på CCS i Sverige og at blant annet Norge har kommet svært mye lenger. Eksport til Norge ligger også som grunnlag for CCS-anlegget som planlegges i Stockholm.

 

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!