Nyheter

Vegvesenet vil samle inn mer mikroplast

Veitrafikk er den største kilden til mikroplast.
Foto: Knut Opeide, Statens Vegvesen.

Dekkslitasje er den største kilden til mikroplastutslipp. Nå skal Statens Vegvesen forsøke nye metoder for å fange plasten.

Aquateam COWI, Aalborg Universitet og NORCE forskningssenter har fått i oppdrag fra Vegvesenet å prøve ut nye metoder for fangst av mikroplast fra veivann.

Forskerne skal gjennomgå mikroplastnivåene fra tunellvaskevannet i Tåsentunellen i Oslo, og rensebassenget ved Fossbekken i Spydeberg. Bassenget samler opp veivann fra E18.

I dag klarer rensesystemene å fange mikroplast med størrelse over 10 mikron eller 0,01 millimeter. Foreløpige prøver av renset vann fra oppsamlingsbassengene viser at det er svært lite mikroplast større enn 10 mikron som slipper gjennom rensesystemene. Målet med forskningsprosjektet er å kunne analysere mikroplast helt ned til 1 mikron. Da er det ventet å finne betydelig mer.

LES OGSÅ: – På tide å ta byggplast på alvor

Resultatene foreløpig viser at jo lenger ned i partikkelstørrelse vi kommer, dess flere partikler finner vi. Prøver som viser konkret mengde mikroplast vil gjøre det mulig å sammenligne ulike rensetiltak for veivann og se hvor effektivt tiltakene fjerner mikroplast, sier prosjektleder Kjersti Wike Kronvall i Statens vegvesen i en pressemelding.

Mikroplastprosjektet finansieres i samarbeid mellom utbyggingsprosjektene E6 Oslo Øst, Tunnelrehabiliteringsprosjektet, E134 Oslofjord og E18 Østfold, E16 Sandvika-Skaret-Høgkastet og E18 Vestkorridoren, i tillegg til Vegvesenets divisjon Drift og vedlikehold.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Relaterte saker
Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!