Nyheter
Klemetsrud Energigjenvinningsanlegg
Klemetsrud Energigjenvinningsanlegg i Oslo.

Kværner blir med Fortum på karbonfangst

Industriselskapet Kværner og Fortum har inngått en samarbeidsavtale om blant annet avfallsforbrenning og karbonfangst.

Samarbeidsavtalen omhandler «identifisering, bygging og installering av fremtidige industriprosjekter», skriver selskapene i en pressemelding. Et av prosjektene de to selskapene vurderer samarbeid om er det planlagte karbonfangstanlegget ved avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

LES OGSÅ: Returkraft, BIR og Amager utfordrer på CO2-fangst

Viktig posisjonering

–Vi er veldig glade for å kunne styrke Forums energisatsing ytterligere gjennom å signere en avtale med en partner som Kværner. Et av de mulige samarbeidsprosjektene er karbonfangst og lagring (CCS) for avfall-til-energi-anlegg. CCS er veldig godt egnet til å bekjempe klimaendringer og bidrar til å skape en renere verden, sier Fortums konsernsjef Pekka Lundmark.

Selskapene peker på at CO2-fangst i denne størrelsesorden er et viktig steg for at Norge skal nå sine nasjonale mål for CO2-reduksjon. Ambisjonen er å bruke erfaringene fra Klemetsrud-anlegget i en internasjonal posisjonering for norsk industri innen karbonfangst.

LES OGSÅ: CCS-beslutning til høsten

En tredel av omsetningen

–Fangst- og lagringsfasiliteter for CO₂ vil være et betydelig fokusområde for Kværner, og samarbeidet med Fortum er en stor fordel for oss. Vi er glade for å få være med på å drive endring gjennom å skape nye energisystemer, forbedre ressurseffektiviteten og tilby smarte løsninger for fremtiden, sier konsernsjef i Kværner, Karl-Petter Løken.

For Kværner følger avtalen med Fortum selskapets strategi for å utvide virksomheten innen fornybare og grønne løsninger. Kværner var tidligere hovedentreprenør for testsenteret for CO2-fangst på Mongstad. I tillegg har selskapet levert et stort antall offshore vindenheter. Kværner anslår at forbybar-feltet over tid vil utgjøre en tredel av konsernets samlede inntekter.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!