Nyheter
Kapasiteten på NOAHs deponi for farlig, uorganisk avfall utenfor Holmestrand er snart sprengt. Hvor skal eventuelle nye fasiliteter ligge? Foto: Norsk Avfallshåndtering

Avviser Raudsand-deponiet

Kronos Titan, landets største produsent av tynnsyre, nekter å sende farlig avfall til Raudsand i Molde. Selskapet viser til at kostanden blir for høy.

En av de største leverandørene av farlig avfall til deponering, Kronos Titan i Fredrikstad, gir nå klare svar på hvordan de stiller seg til et nytt nasjonalt deponi i Raudsand ved Molde. I et brev til lokalpolitikerne utelukker selskapet at de vil benytte Raudsand, skriver Romsdals Budstikke.

«Vi kan her og nå fastslå at det ikke kommer til å skje, skriver Klauset. Han viser blant annet til store kostnader med skipstransport med spesialbygde skip, og enorme investeringer i fjellhaller og kaianlegg», skriver administrerende direktør Jan Klauset.

LES OGSÅ: Mener «farlig avfall-utvalget» er for optimistiske

Raudsand har lenge vært ansett som det mest aktuelle stedet for å etablere et nasjonalt deponi for farlig avfall, etter at Langøya i Oslofjorden vil være fullt i 2024. Lokalt har planene om deponi på Raudsand møtt sterk motstand og nå kaster en av de største brukerne av deponiet seg inn i debatten. Kronos Titan begrunner sitt standpunkt med at kostnadene ved transport fra Fredrikstad til Molde vil være alt for høy.

LES OGSÅ: Sju tilsyn på ti år

Kronos Titan har tidligere gitt støtte til at det nye deponiet for farlig avfall legges til Dalen gruver i Brevik. Dette alternativet mente Ekspertutvalget om farlig avfall at var uaktuelt som deponisted. Årsaken til utvalgets konklusjon er at Norcem mener det er umulig å videreføre gruvedriften dersom deler av gruvene skal benyttes til deponi.

LES OGSÅ: Brevik uaktuell som deponi for farlig avfall

Klauset sier til Romsdals Budstikke at et deponi for farlig avfall på Raudsand ikke er gjennomførbart dersom ikke deponiet mottar tynnsyre fra Kronos Titan. Selskapet påpeker også at de ikke har tro på at Raudsand kan stå klar i tide.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!