Nyheter
Olje- og energiminister Tina Bru
Foto: Bjørn Vilberg

Avfallsdøgnet 06.03.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Felles initativ for plastbruk

Norske Norner er med i The European Plastic Pact (EPP), som er et samarbeid for å øke gjenbruk og resirkulering av plast. EPP lanseres på en pressekonferanse i Brussel fredag. I en pressemelding sier direktør for bærekraftig utvikling i Norner, Thor Kamfjord, at til tross for de mange fordelene plast gir, står man foran en stor utfordring i å redusere plastavfall. For å møte denne utfordringen skal European Plastic Pact øke overgangen fra engangs- til resirkulert plast og emballasje.

Første karbonbrønn er boret

Torsdag fikk Olje- og energiminister Tina Bru overlevert de første prøvene fra CO2-brønnen på Troll-feltet. Det markerte et nytt skritt på veien mot fullskalaprosjektet for fangst og lagring av CO2. Ifølge en pressemelding fra departementet gir prøvene et positivt resultat. Prøvene er foretatt av Equinor i samarbeid med Shell og Total. Prøvetakningene fra brønnen på Troll-feltet viser orseglende skiferlag og tilstedeværelse av sandsten med god kvalitet i reservoaret. For tiden vurderer statsråden om CCS-prosjektene i Brevik og Klemetsrud skal få økonomisk støtte fra staten.

Mener gjenbruksstasjon gjør trafikken farlig

Flere av naboene til gjenbruksstasjonen på Straume på Sotra mener stasjonen utgjør en trussel for trafikksikkerheten, skriver Vestnytt. Årlig har stasjonen, som ligger i et boligfelt, om lag 30.000 kunder innom, og de har planer om å utvide. Naboene viser til at det allerede har vært en dødsulykke i området, og at trafikksikkerheten vil svekkes om stasjonen får bygge ut. Bjarne Ulvestad i Øyvar, som driver gjenbruksstasjonen, sier som svar på klagene, at de forholder seg til at det foreligger en godkjent reguleringsplan for utvidelse.

Saksøker Cola og Pepsi

Organisasjonen Earth Island Institute (EII) går til retten for å holde de største bedriftene innen mat, drikke- og forbruksvarer ansvarlige, skriver Dagbladet. – Med dette søksmålet vil vi forsøke å gjøre selskapene ansvarlige for sin andel av plastforurensing og deres påstander om at plastemballasje er resirkulerbar, sier Sumona Majumdar, generaladvokat for Earth Island. Søksmålet kommer etter en ryddeaksjon hvor det ble samlet inn omtrent en halv million enheter plastsøppel over hele verden. Det det forekom mest av var engangsplast, og merkevarene de fant mest av var Coca-Cola, Pepsico og Nestlé.

Beskylder Krf-politiker for korrupsjon

Krf-politiker Steinar Reiten går ærend for sin storsponsor og hans forretningspartner når han snakker ned Raudsand-deponiet. Det mener daglig leder av det planlagte deponiet for farlig avfall. Kronos Titan har gått ut og sagt at det ikke er aktuelt for dem å frakte tynnsyre fra Fredrikstad til Molde, noe som har gjort at Reiten mener planene for deponi på Raudsand må legges død. Daglig leder Harald Storvik i Bergmester Raudsand, svarer med å beskylde Reiten for korrupsjon. I en Facebook-melding langer Storvik ut mot stortingspolitikeren. Storvik skriver blant annet «Reiten lytter vel til sin gode venn og stor sponsor av KrF M&R som går ærend for sin gode venn og forretningsforbindelse som har snakket Raudsand ned for å beholde sitt monopol på uorganisk avfall i det norske markedet. Dette blir bare for gjennomsiktig».

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!