Nyheter

Sommerfugl på plastflaskerFelles initiativ for plastbruk

Fredag lanseres The European Plastic Pact, et samarbeid for å øke gjenbruken og resirkuleringen av plast. Blant støttespillerne er norske Norner.

Hensikten bak den nye plastpakten er å fremskynde overgangen fra engangsplast til resirkulert og gjenbrukbar plast. Pakten skal fungere som en samarbeidsarena for plast- og emballasjeprodusenter. Det norske polymerinstituttet Norner er en av aktørene som stiller seg bak initiativet.

«Vi finner plast over alt i hverdagen og det bidrar til mye økonomisk og miljømessige fordeler. Plastikk er et sterkt, holdbart og allsidig materiale. Bruk av plastemballasje kan øke holdbarhet på produkter og redusere drivstoffkostnader ved transport, samt redusere klimagassutslipp. Men til tross for de mange fordelene plasten gir oss, står vi foran en stor utfordring i å redusere plastavfall. For å møte denne utfordringen skal European Plastic Pact øke overgangen fra engangs- til resirkulert plast og emballasje», skriver direktør for bærekraftig utvikling Thor Kamfjord i Norner i en pressemelding.

LES OGSÅ: Mindre plastgjenvinning enn ventet

Den nye alliansen lanseres under en pressekonferanse i Brussel fredag. Bak initiativet ligger en ambisjon om å arbeide for at all plastemballasje og engangsplast på markedet kan gjenbrukes når det er mulig og full resirkulering av plast innen 2025. Initiativ til en mer ansvarlig bruk av plastemballasje, med mål om å redusere nyplast-produkter og emballasje med minst 20 prosent innen 2025.

Halvparten av reduksjonen, målt i vekt, skal komme gjennom reduksjon i plastbruk. Pakten vil også arbeide for at kapasiteten til innsamling, sortering og resirkulering av plast økes med minst 25 prosent innen 2025, samt øke bruken av resirkulert plast i nye produkter og emballasje innen 2025. Målet er at produsenter som benytter plast skal bruke minst 30 prosent resirkulert plastmateriale i sine produkter.

LES OGSÅ: Forbereder seg på EU-krav

– Pakten vil øke samarbeidet langs verdikjeden i Europa for å stimulere utviklingen av innovative løsninger, utveksle erfaringer og samarbeid over landegrensene for å forbedre og harmonisere retningslinjer, nasjonale standarder og rammebetingelser, sier administrerende direktør Kjetil Larsen i Norner.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!