Nyheter
Plastsøppel utgjør en stor trussel for naturen, både til havs og innenlands. Foto: INWA

– Oslofjorden er syk

I over 30 år har det vært drevet organisert søppelrydding i og rundt Oslofjorden. I fjor ble det samlet inn flere titalls tonn med avfall.

Frivillige og organisasjoner i kommunene rundt Oslofjorden arrangerer jevnlig ryddeaksjoner. Det resulterer i mengder med innsamlet søppel fra fjorden og strendene, men avfallsmengden er ikke avtagende, skriver Dagsavisen.

– Jeg er skremt over hvor mye søppel som er der ute nå, sier Liv-Marit Hansen Toverud i Oslofjorden Friluftsråd.

Som fagansvarlig for marin forsøpling betegner tilstanden på Oslofjorden som syk.

LES OGSÅ: Skal jakte båtvrak med drone

Driftsrapportene fra 2019 viser at det ble samlet inn flere titalls tonn med søppel, garnrester og båtvrak. Bare i Moss kommune ble det samlet inn 7,8 tonn med garn. Tallene fra Fredrikstad viser innsamling av 15,6 tonn avtall fra strendene.

Med tanke på de veldig store mengdene med søppel som kom med høyvannet tidligere i år, kan det bli enda flere ryddeaksjoner dette året enn i fjor, sier naturforvalter Therese Ramberg Sivertsen i Fredrikstad kommune.

Hun legger til at hun ikke tror det er mer marin forsøpling i Fredrikstad enn i de andre kommune rundt fjorden. Det underbygges av rapportene som viser 13 tonn innsamlet avfall i Larvik.

LES OGSÅ: 11 tiltak mot marin forsøpling

Miljødirektoratet presenterte i desember en tiltaksplan for Oslofjorden. I tillegg til forsøpling sliter også fjorden med miljøgifter, fiskemangel, algeoppblomstring og nedslamming.
Oslofjorden er under press på grunn av forurensning og befolkningsvekst. Derfor må vi ha en helhetlig og koordinert innsats for å sikre den for fremtiden.

– Oslofjorden er svært verdifull, både som leveområde for dyreliv og natur, og som friluftsområde for alle som bor ved den, sa daværende klima- og miljøminister Ola Elvestuen til NTB i forbindelse med rapportfremleggelsen.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!