Nyheter
Koronaviruset setter avfallsbransjen i høyberedskap. Foto: CDC, Alissa Eckert

Bransjen i Korona-beredskap

Besøksnekt, reiseforbud og grundig håndhygiene. Det er noen av tiltakene som er innført for å hindre at Koronaviruset skal slå ut avfallsbransjen.

Med over 170 påviste smittetilfeller og flere hundre i karantene, er hele landet i Korona-beredskap om dagen. Et sykdomsutbrudd kan lamme hele eller deler av avfallshåndteringen og derfor er bransjen i full beredskap.

Avventende beredskap

Avfallsbransjen.no har sjekket Korona-temperaturen i bransjen, gjennom en ringerunde til både avfallsselskaper og bransjeorganisasjoner. Gjennomgangstonen er den samme:

Man er i beredskap og følger de generelle rådene fra Folkehelseinstituttet.

– Vi har stort fokus på håndvask og bruk av håndsprit. Det er lagt ut informasjon internt. Et par reiser som ansatte skulle gjennomført er kansellert og vi har avlyst et besøk fra utlandet, med personer som kom fra risikoområder, sier kommunikasjonssjef Eva Skjold i BIR.

Før helgen la Avfall Norge ut en orientering om hvilke råd de hadde fått om avfallshåndtering fra Folkehelseinstituttet. Det innføres foreløpig ingen tiltak for henting og håndtering av avfall fra husholdninger.

– Vi gjør ikke mer i forhold til dette akkurat nå, men dersom smitteomfanget eskalerer vil vi følge opp overfor FHI på nytt, sier næringspolitisk direktør Cecilie Lind.

I første rekke er det altså reiserestriksjoner som innføres i avfallsbransjen. Også IVAR i Rogaland har innført begrensninger på reisevirksomhet.

– Vi gjør flere tiltak for de ansatte vedrørende reiser mm. Foreløpig ingen spesifikke tiltak for avfallsbehandling, men vi har planverk klart. Vi har kontakt med kommunelege og fylkesberedskapsråd, sier avdelingsleder for Gjenvinning Audun Roaldkvam.

Utsetter besøk og reiser

Ett sted der Korona-viruset har fått konsekvenser er på NOAHs behandlingsanlegg for farlig avfall på Langøya. Etter planen skulle fylkespolitikere fra Vestfold og Telemark besøkt anlegget onsdag denne uken. Det besøket er utsatt, inntil videre. I en melding til deltakerne skriver NOAH at «NOAH avlyser alle besøk til Langøya som ikke er driftskritiske som ledd i smitteverntiltakene mot corona-virus. Vi blir derfor dessverre nødt til å utsette det planlagte besøket for dere fylkespolitikere den 11.3. Vi kommer tilbake med en ny dato på et senere tidspunkt.».

– NOAH har ansvar for en viktig del av norsk infrastruktur ved å sørge for at forbrenningsverkene får avsetning for flyveasken de produserer. En driftsstans i vårt anlegg på Langøya vil kunne få dramatiske konsekvenser for avfallshåndteringen i Norge og Sverige. Tiltakene som nå innføres er derfor helt nødvendige, sier direktør Carl Hartmann.

Den generelle gjennomgangstonen i hele næringslivet om dagen er at møter og samlinger som ikke er virksomhetskritiske enten utsettes eller avlyses. Generalsekretær Roar Hansen i Norsk forening for farlig avfall (NFFA) forteller at også deres medlemmer dropper reisevirksomhet.

– Felles for våre medlemmer synes å være å regelmessig oppdatere seg på Folkehelseinstituttets råd samt UDs råd vedr. ikke-anbefalte reisemål. Hos flere medlemmer gjelder p.t. å unngå utenlandsreiser som ikke har en viss prioritet samt innenlandsreiser som uten større konsekvens kan utsettes. Til ett av våre kommende styremøter har vi i tråd med dette spørsmål om å bli med på Skype/Teams, sier Hansen.

Kommer nye tiltak

Norsk Gjenvinning er en av de store aktørene på avfallsinnhenting og håndtering. Selskapet tar situasjonen svært alvorlig.

– Vi er i beredskap og følger nøye med på situasjonen. Vi har satt i gang flere tiltak og vil også iverksette ytterligere i løpet av dagen for å sikre at vi kan opprettholde drift for våre kunder, sier kommunikasjonssjef Bim Cornelia Kase i Norsk Gjenvinning.

Koronoa-viruset får også betydning for arrangementer over hele verden. Den årlige avfallskonferansen International Conference on Solid Waste Technology and Management, som skulle avholdes i Annapolis i USA fra 22. til 25. mars er avlyst. Det er første gang i konferansens 35-årige historie at den kanselleres.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!