Nyheter

Full verdikjede for EPS

Miljøstiftelsen Zero, Vartdal Plastindustri og EPS-foreningen har gått sammen om et prosjekt for sirkulær håndtering av isopor.

Det brukes om lag 70 000 tonn isopor eller EPS i Norge årlig. Halvparten benyttes til fiskekasser og rundt 30 000 tonn går til byggisolasjon. Utfordringen er at det frem til nå har vært liten grad av resirkuleringen av isopor. Mye av årsaken ligger i at isopor er et svært lett materiale. 1000 liter med EPS veier bare rundt 10 kilo. Det gjør at transport blir kostbart, spesielt for mindre aktører.

LES OGSÅ: Vil revolusjonere gjenvinning av isopor

Øker egenvekt

Det er dette samarbeidsprosjektet, finansiert av Avfallsforsk og Handelens miljøfond ønsker å gjøre noe med. Sentralt i prosjektet står komprimering av EPS. Ved å knuse og komprimere isoporen kan egenvekten økes hele 40 ganger.

– Målet for prosjektet er å gjøre bruken og avhendingen sirkulær. Det å lukke sirkelen kan gi store forsøplings- og klimagevinster, samtidig som vi kan bygge en materialgjenvinningsindustri i Norge og øke ressurseffektiviteten knyttet til bruk av plast, sier Sindre Østby Stub, rådgiver og prosjektleder i ZERO.

LES OGSÅ: Introduserte norske kommuner for EPS-presse

Zero har inngått et samarbeid med Vartdal Plastindustri og EPS-foreningen om prosjektet. I første rekke skal prosjektet utføres på Vestland og Trøndelag, i samarbeid med Volda og Ørsta Reinhaidsverk IKS, Retura AS og avfallsmottak fra Sogn til Namdalen.

Hva skal til?

Prosjektet har også som hensikt å avdekke barrierer for innsamling fra privathusholdning og byggeplasser. Gjennom workshoper og kontakt med brukere og markedet vil det foreslås virkemidler som bidrar til økt innsamling og virkemidler som skaper marked for gjenvunnet EPS.

– Skapes det et marked for bruk av gjenvunnet EPS, øker også verdien på innsamlet råstoff. Med økt gjenvinning vil vi bidra til økt verdiskapning og næringsutvikling i Norge, legger Østby Stub til.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!