Nyheter

Venter kraftig fall fra næringsavfall

Den store effekten av Koronaviruset har ikke slått inn i avfallsbransjen ennå. Men det er bare et spørsmål om tid.

Norge er inne i den andre uken med strenge smittevernstiltak. Langt lavere samfunnsaktivitet, større bruk av hjemmekontor og mindre fritidsaktivitet har til nå ikke fått noen store konsekvenser for avfallshåndteringen.

Siden avfallsbehandling er definert som samfunnskritisk struktur har bransjen innført en rekke tiltak for å sikre at driften ved innsamling og behandling fungerer som normalt.

Lar vente på seg

– Det er et viktig budskap at folk ikke behøver å bekymre seg for at avfallsbehandlingen skal stoppe opp. Aktørene har tatt sine forholdsregler på litt forskjellige måter. For forbrenningsanleggene er hensikten å sørge for at anleggene har en normal drift og at de kan behandle avfallet. Det er viktig at dette ikke stopper opp og forplanter seg bakover i verdikjeden, sier fagrådgiver Roy Ulvang i Avfall Norge.

Tilbakemeldingen fra forbrenningsanleggene til nå er at de ikke har problemer med å ta unna avfallet. At mange bedrifter har stengt eller redusert aktiviteten, samtidig som flere arbeider hjemmefra har ført til en viss forskyvning i avfallet, men det er mer i vente.

LES OGSÅ: Økt etterspørsel

– I BIR Avfallsenergi har vi foreløpig ikke sett noen dramatisk nedgang i avfallsmengde; husholdningsavfall litt opp, næringsavfall litt ned. Vi regner likevel med at det kommer en kraftig reduksjon av næringsavfall siden så mye virksomhet er stengt og mange jobber hjemmefra, sier Daglig leder i BIR Avfallsenergi og leder for forbrenningsgruppa i Avfall Norge, Ingrid Hitland.

Avfallsbransjen er på mange måter på vei inn i en høysesong, der spesielt rydding i privatboliger fører til en markant avfallsøkning. Hvordan dette vil slå ut nå, når gjenbruksstasjoner er stengt og befolkningen oppfordres til å ikke foreta storopprydding er noe usikkert.

LES OGSÅ: Avfallsbransjen har ønskelista klar

Venter prisendring

Trolig vil det føre til en forsinkelse i kjeden. Før helgen kunne svenske forbrenningsanlegg fortelle at de har merket en nedgang i avfallsimporten fra Norge. Endringen har ikke fått noen priskonsekvenser, forteller Hitland.

LES OGSÅ: Nedgang i norsk eksport

– Foreløpig ser vi heller ikke at det har hatt noen påvirkning på prisbildet. Vi har til nå ikke hatt noen prisdiskusjoner med våre leverandører. Vi er klare over at på sikt er dette en situasjon som vil berøre både oss og avfallsaktørene. Den økonomiske situasjonen vil medføre store endringer i kostnadsbildet for oss alle, uten at vi nå kan se hvordan, sier Hitland.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!