Nyheter
Næringsminister Iselin Nybø. Foto: Foto: Marte Garmann

Ingen skreddersydde avfallstiltak

Avfall Norges bønner om bransjespesifikke krisetiltak ble ikke hørt av næringsminister Iselin Nybø fredag. Men flere av tiltakene kan treffe likevel.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn sier til Avfallsbransjen.no at de følger bransjen nøye og er svært opptatt av at avfallshåndteringen fungerer under koronakrisen, men han vil ikke love noen spesifikke krisetiltak. Heller ikke hans kollega, næringsminister Iselin Nybø hadde slike tiltak med seg til regjeringens pressekonferanse fredag.

LES OGSÅ: Akseptabelt å brenne plast nå

Men enkelte av tiltakene som regjeringen presenterte på en pressekonferanse fredag formiddag kan komme godt med for flere aktører i avfallsbransjen. Blant annet er det laget en egen tiltakspakke for nyoppstartede bedrifter på fem milliarder kroner over hele landet.

Pakke for ny aktivitet

– Denne pakken skal hjelpe selskaper med utviklingsprosjekter som kan skape ny aktivitet raskt, sa næringsminister Iselin Nybø (V).

I hovedsak skal investeringene gis gjennom Innovasjon Norge, Investinor og Forskningsrådet.

LES OGSÅ: Grønt lys for avfallssamarbeid

2,5 milliarder av pakken skal gå til ordninger som allerede eksisterer i Innovasjon Norge, og gir selskapet mulighet til å utsette avdrag og renter til andre selskaper som sitter med utgifter, men ikke inntekter om dagen.

– I tillegg går 50 millioner til innovasjonsmiljøer for å opprettholde aktiviteten og vi øker investeringskapitalen til Investinor. Vi tror og håper at dette målrettet kan treffe selskapene i tidlige faser, sa Nybø.

Statsminister Erna Solberg (H) la vekt på at regjeringen gjør det som skal til for at norsk økonomi skal komme seg gjennom krisen.

LES OGSÅ: Koronakrisen tar livet av plastgjenvinning

– Derfor er det viktig at vi står sammen og bruker de ekstraordinære ytelsene der det trengs. Det betyr at man ikke permitterer mer enn nødvendig, ikke stenger aktiviteten der den kan holdes fortsette, og hjulene som kan holdes igang, må holdes igang, sa hun.

Forventer utforming som når store aktører

Tidligere fredag presenterte regjeringen nye tiltak for næringslivet, som blant annet sier at staten skal dekke noen faste utgifter til selskaper som sliter økonomisk.

Krisepakken er ikke ferdig utformet, og blir formelt presentert neste fredag.

På spørsmål om hva de forventer av tiltak, svarer Næringspolitisk direktør i Avfall Norge, Cecilie Lind, at de mener den bør utformes slik at deres medlemmer som nå har stort inntektsbortfall og høye faste utgifter omfattes. I tillegg ønsker de at beløpsrammene er så store at de hjelpe de relativt få, store aktørene som håndterer en stor del av avfallsmengdene.

– Vi er selvfølgelig opptatt av gründere og oppstartsvirksomhetene, så vi venter spent på pressekonferansen, skrev hun i en mail til Avfallsbransjen.no før regjeringens pressekonferanse klokken 12 fredag.

Norsk Industri har arbeidet tett med regjeringen i utformingen av krisetiltakene. Organisasjonen har tidligere bedt om en kompensasjonsordning tilsvarende den danske, der bedriftene får dekket løpende utgifter.

– Dette er en slags kontantstøtte til bedriftene og vil treffe de bedriftene som har det verst. Vi er tilfreds med at man nå går videre fra å skyve på regninger som mange fryktet de aldri ville greie å betale i ettertid. Dette er et kraftfullt tiltak med penger rett til bedriftene, sier adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

– Ingen sirkulær økonomi med brukket rygg

Lind forteller at den ytterste konsekvensen av manglende tiltak for bransjen, kan være at en langvarig likviditetsskvis resulterer i konkurser, men at Avfall Norge foreløpig er mest bekymret for at kritiske aktører må stoppe driften i en periode med de konsekvenser dette kan få for store deler av bransjen.

Hun forteller at deres store aktører så langt har falt mellom to stoler, samt at de utgjør en del av samfunnskritisk sektor, og at det derfor er viktig at de er operative både under krisen og etterpå.

– Dessuten blir det ingen sirkulær økonomi etter korona hvis våre medlemmer ligger med brukket rygg, sier hun.

Avfall Norge har foreløpig ingen anslag for hvor mye penger staten må investere i bransjen for å løse problemene, men Lind forteller at de har bedt om en egen lånepakke med en ramme for aktørene på 400 milloner kroner.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!