Nyheter
Sveinung Rotevatn på Avfallskonferansen 2019.

Avfallsdøgnet 02.04.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Årskonferanse avlyses

Avfall Norge har sett seg nødt til å avlyse deres årskonferanse som skulle gått av stabelen 16. – 18. juni. – Det er veldig kjedelig, men usikkerheten som har oppstått gjør at vi så dette som eneste rette avgjørelse og isteden holde en konferanse i 2021, sier konferansesjef Silje Marie Rosenlund i Avfall Norge. Avfall Norge har fått flere runder og sett på forskjellige løsninger, blant annet om konferansen skulle utsettes til høsten, nedskalert eller fullstendig avlyses. Rosenlund forteller at arbeidet som er blitt lagt ned fram mot årets konferanse ikke er gjort forgjeves, og at de ser mot neste år.

Hasteforskrifter fra Miljødirektoratet

Onsdag kveld publiserte Miljødirektoratet sine hasteforskrifter for avfallshåndtering under koronakrisen. I hasteforskriften skriver direktoratet at de ser det som hensiktsmessig å gi avfallsmottak en større fleksibilitet for å håndtere koronakrisen. Det skjer først og fremst ved at mottakene kan øke sin mellomlagring og behandling med inntil 30 prosent i en begrenset periode. Generalsekretær i Norsk forening for farlig avfall, Roar Hansen, er fornøyd med forskriftene, og sier det er grunn til å berømme Miljødirektoratet for å ha jobbet fram disse forskriftene så raskt som mulig.

Laveste materialgjenvinning på 20 år

I Statistisk Sentralbyrås nyeste avfallsstatistikk står det at Norge produserte 11,8 millioner tonn avfall i 2018. Dette er på nivå med tallene fra 2017. Samtidig faller andelen avfall til materialgjenvinning. I 2018 ble 40,5 prosent av det ordinære avfallet materialgjenvunnet. Det er den laveste andelen siden 1999. Den totale gjenvinningsandelen er 66 prosent, langt unna det nasjonale målet om 80 prosent. Samtidig holder andelen av avfallet som går til forbrenning seg stabilt.

Frykter avfallsboom

Maskinentreprenørenes forbund (MEF) forteller at de ikke har fått beskjed om problemer med transport over grenser fra sine medlemmer som driver med avfallshåndtering. Sverre Huse-Fagerlie fra MEF opplyser at Geminor, som er et av deres medlemmer, er engestelige for at det skal komme en avfallsboom til sommeren og tidlig høst hvis alt går tilbake til det normale, og både norske og svenske forbrenningsanlegg kan slite med å ta unna alt som kommer. Derfor ber de kommuner gjenåpne gjenvinningsstasjoner snarest, slik Oslo kommune har gjort, så avfallstoppen blir spredt utover et lengre tidspersktiv, som gjør at kapasiteten for sluttbehandling av avfallet ikke blir sprengt.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!