Leder
Torbjørn Leidal ansvarlig utgiver Avfallsbransjen.no.

Kampen om avfallet må kjempes med blanke våpen!

Hvem har eierskap til husholdningsavfallet?

”Uten kommunens samtykke må ingen samle inn husholdningsavfall” sier Forurensningslovens paragraf 30.”Eierskapet til privat avfall er med andre ord lovregulert og kommunalt eid – i dag.

Det er bemerkelsesverdig at Avfall Norges næringspolitiske direktør Cecilie Lind til DinSide – som publiserer sine artikler i Dagbladet.no – tirsdag 21.april uttaler følgende:

– Dersom du har mulighet, kan du også leie containere eller sekkeløsninger hjemme fra de private avfallsselskapene. De har god kapasitet og finnes over hele landet, 

Hvorfor legger hun ikke til at private selskaper i henhold til paragraf 30 i Forurensingsloven må ha samtykke fra kommunen for å hente avfall hos private husholdninger? Hennes oppfordring i DinSide.no/Dagbladet om å bruke private aktører har skapt voldsomt engasjement i de kommunale selskapene.

Svein Kamfjord i Avfallsbedriftene Avfall og Ressurs går i intervju her i Avfallsbransjen.no kraftig ut mot de private bedriftene som bryter Forurensningslovens paragraf 30. Samtidig avdramatiserer Gunnar Grini i Norsk Industri lovbruddene og mener ”-hele ordningen må skrotes”.

Norge har i motsetning til EU – og eksempelvis nabolandene Sverige og Danmark som inngår i vårt felles skandinaviske avfallsmarked – en smalere definisjon på hva som er husholdningsavfall. Det gir svenske og danske kommuner mer avfall å behandle og derved stordriftsfordeler i forhold til sine norske kommuner. Når flere av disse kommunene gjennom sine behandlingsselskaper konkurrerer i felles skandinavisk marked om avfallet, er konkurransefordelen utvilsom.

Det bør derfor pålegge Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn å enten ta Gunnar Grini og Norsk Industris oppfordring om å ”skrote ordningen” – eller så må han følge Svein Kamfjord og Samfunnsbedriftenes oppfordring om å kreve at paragraf 30 i Forurensningsloven følges.

Dagens ulovlige og mangelfulle håndhevelse av Paragraf 30 i Forurensingsloven tjener ingen på – selv om vi har Koronakrise. Kampen om avfallet må skje på redelig vis og har man en lov, må man følge den. Hvis ikke de private selskapene følger loven, er det liten grunn til å forvente at privathusholdningene skal gjøre det. Og Forurensningsloven er så viktig at den bør følges – både for private og offentlige aktører.

 

 

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Robuste, brukervennlige og 100% gjenvinnbare

Alles Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.