Nyheter
Foto: Geminor

Avfallsdøgnet 28.04.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Ønsker skjerpede krav for energifleksibilitet

Norsk Fjernvarme og 11 andre organisasjoner ber i et brev til Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup om at kravene for energifleksibilitet i store bygg skjerpes, til tross for at det allerede er vedtatt av regjeringen. Planen var å innføre strengere krav 1. januar 2019, men det har ennå ikke skjedd. Trygve Mellvang Tomren-Berg forteller det er absurd å be en statsråd om å gjennomføre egne forslag, men sier det åpenbart var helt nødvendig. – Det er et bredt felt av elleve organisasjoner som har skrevet under, men det kunne vært flere. Det er altså snakk om å rette opp det vi mener er en feil i veilederen til forskriften og gjøre selve forskriften tydeligere – akkurat slik regjeringen selv har foreslått, men siden valgt å legge bort, sier han.

Ny merkeordning er klar

Grønn Punkt Norges nye merkeordning for avfall og emballasje er klar. I en pressemelding på sine nettsider skriver de at «målet med de nye merkene er å etablere et felles skandinavisk merkesystem hvor alle avfallstypers merker forsterkes og i tillegg kobles til en egen farge, noe som i dag varierer stort gjennom hele landet.» De ønsker at piktogrammene på emballasjen skal være det samme som brukes på kildesorteringsløsningene i hjemmet og på arbeidsplassen. Grønn Punkt Norge understreker viktigheten av at en tydeligere og enhetlig symbolbruk er viktig for at forbruker og næringsliv kan sortere riktig, og at dette vil være med i kampen for å nå Norges mål for gjenvinning.

Veldig skuffet over krisepakken

RMG Gjenvinning i Nordland er en typisk støttemottaker av statens krisepakke. Metallgjenvinningsselskapet har fire ansatte og en omsetning på 5,5 millioner kroner i 2018. Da Koronakrisen slo inn, forsvant 30 prosent av omsetningen over natten. Selskapet har mottatt 19.462 kroner fra statens kontantstøtteordning. – Det er veldig skuffende. Vi bruker jo nesten like mye på at regnskapsselskapet skal finne tallene og skrive søknaden. Det er tydelig mye populisme i uttalelsen fra politikerne, sier daglig leder Arnold Midthun. Gjenvinningsselskapet har oppgitt faste uungåelige kostnader til å være 42.656 kroner og søkte om å få dekket 36.000, men endte opp med litt over halvparten. Årsaken er kontantstøtteordningens krav til egenandeler og diverse fratrekk.

«Rusken» blir digital

I Søgne blir årets «Rusken»-aksjon digital, skriver nettavisen N247. Dette skyldes at de vanligvis har samlet rundt 100 frivillige de siste årene, og at det ikke er forsvarlig under koronapandemien. Deltakerne skal samles i små ryddegrupper og poste bilder av ryddejobben de gjør på Instagram med emneknaggen #Rusken2020. Ryddeperioden er fra 1. til 15. mai, og vinneren blir premiert.

 

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!