Nyheter
EUs aksjonsplan for sirkulærøkonomi har ambisiøse mål. Foto: Alain Schroeder

– 90 prosent materialgjenvinning er utopi

– Alle land i EU sorterer mer og mer avfall til et marked som ikke etterspør og hvor det ikke er tilgjengelige gjenbruksløsninger. Det skriver direktøren i Dansk Affaldsforening.

Den danske regjeringen opprettet i november i fjor 13 Klimapartnerskap, bestående av bedrifter og organisasjoner innen ulike sektorer. Klimapartnerskapene skal komme med innspill og forslag til hvordan Danmark kan oppnå sine klimamål som blant annet innebærer 70 prosent kutt i klimagassutslipp innen 2030.

Tar avstand

Klimapartnerskapet for avfall, vann og sirkulær økonomi har skapt kraftige reaksjoner og nå går Dansk Affaldsforening kraftig ut mot rapporten og nekter å stille seg bak rapporten. Årsaken er at Affaldsforeningen mener næringslivsorganisasjonene forsøker å bruke rapporten til å åpne for økt privatisering på avfallsområdet. Dansk Affaldsforening organiserer de kommunale avfallsselskapene i Danmark.

LES OGSÅ: Koronakrisen tar livet av plastgjenvinning

Organisasjonen mener Klimapartnerskapet ikke fremmer forslag til hvordan materialgjenvinningen skal økes, som var meningen med rapporten. I et krasst innlegg på organisasjonens nettsider går administrerende direktør Mikkel Brandrup til frontalangrep på Klimapartnerskapet.

LES OGSÅ: Akseptabelt å brenne plast nå

Trenger et oppgjør

«Hvis vi skal nå i nærheten av 90 prosent reel gjenbruk, krever det først og fremst et oppgjør med den måten vi i dag designer våre produkter. «Reel» betyr at tapet i prosessen fra innsamling til ny produksjon er inkludert. Rapporten viser slett ikke hvordan det i praksis skal kunne realiseres. Mange produkt kan i dag ikke gjenbrukes – og hvis de kan – er det typisk snakk om såkalt «downcycling», der kvaliteten blir lavere enn det opprinnelige produkt. Det handler særlig om sammensatte produker, kompositter og produkter som inneholder miljøfarlige stoffer. Det kan nevnes elektronikkprodukter, hagemøbler, bygg- og anleggsavfall, Tetra Pak, leketøy, emballasje som består av flere typer materialer og møbler», skriver Brandrup.

Materialgjenvinning, resirkulering og sirkulær økonomi er blant de heteste politiske temaene over hele Europa, men Brandrup mener det i dag er ren utopi å snakke om resirkulering på opptil 90 prosent.

LES OGSÅ: Over halvparten av avfallet går rett i deponi

Billigere å kjøpe nytt

«Vi sorterer mer og mer avfall, men etterspørselen på gjenbrukte materialer er begrenset. Det skyldes særlig at jomfruelige råvarer ofte er billigere og/eller at det er krav til produktene som gjør at man ikke kan bruke resirkulert/gjenbrukelig avfall – i for eksempel sunnhets-, fødevare- samt bygge- og anleggssektoren. For de fleste avfallsfraksjoner koster det derfor penger å sikre at de blir gjenbrukt. Gjenbruk og materialgjenvinning er gull for miljøet, men ikke for pengepungen. Kort fortalt betyr dette at de økonomiske incitamentene går feil vei. Det europeiske avfallsmarkedet er preget av negative priser, så det er ikke en dansk utfordring – vi kan ikke sortere oss ut av det. Det er en enorm barriere», skriver Brandrup.

LES OGSÅ: Langt strengere produsentansvar

Utfordringen er lik over hele Europa, der det stadig sorteres mer avfall i fraksjoner, men hvor etterspørselen til gjenbruk og materialgjenvinning er lav og løsningene ikke på plass. Også etablerte returordninger som papp og papir møter utfordringer der tilgangen er større enn etterspørselen.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!