Nyheter
Foto: Renova

Avfallsdøgnet 06.05.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Foreslår CO2-avgift på avfallsforbrenning

Skattedirektoratet foreslår at forbrenningsanlegg bør betale en CO2-avgift på omtrent 120 kroner per tonn. Det kommer fram i et høringsnotat direktoratet sendte ut tirsdag. Direktoratet skriver i notatet at formålet med en avgift vil være å «bidra til kostnadseffektive reduksjoner av ikke-kvotepliktig utslipp av klimagasser fra forbrenning av avfall». Høringen er en oppfølging av regjeringens forslag om en slik avgift fra Statsbudsjettet i 2018 og Stortingsmelding 41 fra 2016-2017-sesjonen. Der fremgår det at regjeringen vil arbeide for å innlemme forbrenning av husholdningsavfall i EUs kvotesystem eller innføre en egen CO2-avgift på avfallsforbrenning.

Møte med Rotevatn om deponialternativ

Mandag møtte Porsgrunn Venstre klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn til møte om det nye deponiet for farlig avfall, skriver Porsgrunns Dagblad. – Vi ble orientert om status i departementets arbeid med å finne alternative løsninger for håndtering og deponering av farlig uorganisk avfall, forteller lokalpartiet, skriver avisa. Under møtet kom det fram at stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad og gruppeleder Kristin Clemmensen ikke stiller på liste til valget i 2021 om Venstre i regjering taper deponisaken. De ønsker ikke at Brevik skal bli det nye nasjonale deponiet for farlig avfall.

Innovasjonspris for gjenvinning av slam

Mapei har vunnet prisen som byggenæringens mest innovative bedrift for deres oppfinnelse Re-Con Zero, som gjenvinner slam fra betongbiler. – Det er en stor anerkjennelse for oss å motta utmerkelsen som byggenæringens mest innovative bedrift. Vi har jobbet lenge med Re-Con Zero, og dette er et produkt som stadig flere får øynene opp for, forklarer Thomas Beck, produkt- og FoU-sjef for betongindustri hos Mapei. Totalt var det 50 innsendte forslag til innovasjonskonkurransen, og av disse kom tre til finalen. På grunn av smitteverntiltak under koronakrisen ble konkurransen som egentlig skulle gått av stabelen under byggedagene 2020 arrangert digitalt 22. april. Mapei vant med over halvparten av stemmene.

Finland bygger atomdeponi

Verdens første sluttdeponi for utrangert atombrensel bygges i Olkiluoto i Finland. Deponiet bygges over 400 meter ned i grunnfjellet og vil ha kapasitet til 6500 tonn avfall. Etter planen skal de utbrente atomcellene kunne lagres i 100.000 år. Atomavfallet blir først plassert i et jernkabinett, før det legges i et kobberkapsler og plasseres i grunnfjellet. Kobberkapslene dekkes med bentonittleire. – Vi har gjort vår analys som visar den långsiktiga säkerheten. Vi har gjort det för bygglovet, och nu har vi gjort ytterligare studier för drifttillståndet som kommer att visa att det är säkert, säger administrerende direktør Janne Mokka i Posiva.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!