Nyheter
Forretningsutvikler Lene Pilskog og administrerende direktør Jan Kåre Pedersen i SNG gleder seg over byggestart

Klart for første spadestikk på biogassanlegg på Stord

Sunnhordland Naturgass, SNG, har jobbet i over to år med tillatelsene til å bygge biogassanlegg på Eldøyane. I dag ble de første byggekontraktene inngått.

Aktørene bak Sunnhordland Naturgass har hatt en lang vei å gå. Selskapet har vært gjennom en rekke søknads- og klagerunder for å få bygget det de mener blir landets mest innovative biogassanlegg.

Nå er det siste hinderet passert og byggingen kan starte, opplyser SNG i en pressemelding.

LES OGSÅ: Bygger Norges mest innovative biogassanlegg

Store planer for ekspansjon

Administrerende direktør Jan Kåre Pedersen i SNG på tomta som skal bli biogassanlegg. Foto: Torbjørn Leidal.

Det første byggetrinnet vil koste 84 millioner kroner. Avtaler for 65 av millionene ble inngått torsdag. Etter planen skal grunnarbeidet starte i uke 22 og oppføring av byggene starter 1. oktober. I februar neste år skal produksjonsanlegget installeres, og oppstart blir i juli neste år.

SNG har store ambisjoner for sitt biogassanlegg og har som målsetting å bygge 10 anlegg i Norge de kommende årene. Selskapet eies av lokale investorer. SNG har mottatt 38 millioner kroner i støtte fra Enova. Også Innovasjon Norge og DNB har vært involvert i prosjektet.

LES OGSÅ: Har søkt tillatelse til å bygge biogassanlegg

– På sikt må anleggene være lønnsomme uten statsstøtte. Ved å ligge i den teknologiske frontlinjen, og med drivstoffproduksjon som kjernevirksomhet, mener SNG at biogassanlegg kan bli en norsk eksportvare på litt lengre sikt, sier daglig leder Jan Kåre Pedersen.

Norsk teknologi

Etter første byggetrinn vil anlegget produsere 22 GWh. Det tilsvarer forbruket til 880 husstander eller 75 busser. Anlegget på Stord vil i fase 2 produsere 60 GWh, tilsvarende 2400 husstander eller 205 busser.

Målet er at store deler av produksjonen vil gå til transportsektoren og erstatte petroleumsbasert drivstoff. Markedet for biogass er sentrert rundt tungtransport, men også skipsfart er et mulig marked.

LES OGSÅ: Ett hinder igjen for biogassanlegg på Stord

SNG baserer sitt anlegg på en nyutviklet teknologi fra det norske selskapet Antec Biogas. Denne teknologien omgjør avfall til biogass på sju dager. Konvensjonell teknologi bruker mellom 25 og 30 dager på den samme jobben.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!