Nyheter
Fortum Oslo Varme nådde tidlig sine salgsmål for 2020. Foto: Fortum Oslo Varme

Mer fjernvarme til private, mindre til industrien

Oljefyringsforbudet førte til økt levering av fjernvarme til husholdningene i fjor.

Norske fjernvarmeanlegg leverte 5870 Gwh ut til forbruk i 2019. Det er en vekst på 2,1 prosent, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Måtte bytte

Leveransene av fjernvarme til husholdninger økte med 10,1 prosent til 1513 GWh. Det er en historisk kraftig vekst. Forklaringen kan være at det fra nyttår i år ble forbudt med oljefyring.

LES OGSÅ: Utnyttelsesgraden øker

– Det var nok en driver for å gå over til fjernvarme. Blant annet hadde Fortum Oslo Varme et veldig stort salg den siste tiden og nådde sine salgsmål lenge før planen. Vi ser at det har vært jevn vekkst i mange år, noe som i stor grad skyldes godt markedsarbeid, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme til Europower Energi.

Mens fjernvarme blir stadig mer populært i husholdninger, så faller leveringen til industribedrifter. I fjor ble det levert 905GWh til industrien. Det er et fall på hele 7,5 prosent, uten at Norsk Fjernvarme kan forklare hvorfor.

LES OGSÅ: Fortum Oslo Varme nådde historisk milepæl

Varme fra avfall

– Nei, vi ser ingen åpenbar forklaring på det. Men det viser vel at vi trenger å komme mer i inngrep med industrien, slik at vi bedre får utnyttet varmen her, sier Tomren-Berg.

LES OGSÅ: Lager kart over fjernvarmekilder

Omkring halvparten av fjernvarmen som produseres i Norge kommer fra spillvarme fra avfallsforbrenning eller industri. Bioenergi er den nest største kilden til fjernvarme, så kommer varmepumper og overskuddselektrisitet.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!