Nyheter
Foto: BIR

Avfallsdøgnet 19.05.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Forsøkte å sende batteriavfall til Vietnam

Det svenske gjenvinningsselskapet Urecycle forsøkte å eksportere fire containere med batteriavfall til Vietnam i mars i år. To av dem ble stanset i tollen i Gøteborg, mens de to siste ble stanset i Tyskland. I alt er det fire personer som er tiltalt i saken for å ha dumpet 2000 tonn såkalt svart masse i naturen i Sverige. Før jul ble det gjort funn av det miljøfarlige stoffet i naturen i Kumla, Örebro og Eskilstuna. Et av dumpingstedene lå tett på en bolig. En av de tiltalte er administrerende direktør i Urecycle, Peka Väänänen. Ifølge P4 Örebro hevder Väänänen at transporten beror på at noen har «klantet sig», altså begått en tabbe. Forsøket på uttransportering foregikk mens Urecycle var underlagt virksomhetsforbud.

Sosialt nettverk for videreutvikling av kunnskap

Under Digitaliseringsuka i mars lanserte Avfall Norge Waste.community, et sosial nettverk for aktører i avfallssektoren som ønsker å utveksle kunnskap, diskutere og dele erfaringer. Fagrådgiver i Avfall Norge, Håkon Bratland, sier dette skiller seg fra tradisjonelle sosiale medier som Facebook og LinkedIn i den forstand at det ikke er et «offentlig» sosialt nettverk. – – Når vi «eier» og styrer tilgang, så legger vi til rette for økt trygghet til å bidra og stille spørsmål. Nettopp det å skille community fra Facebook og LinkedIn gjør at man åpner for helt andre typer diskusjoner og meningsutvekslinger. Vi fasiliterer dette nettverket og er med på å drive diskusjonen framover samtidig som vi også får kunnskap tilbake fra engasjerte medlemmer, sier han.

Emballasjeforeningen vokser

Interesseorganisasjonen for emballasjeprodusenter og -leverandører, Emballasjeforeningen, vokser og har nå passert 220 medlemsbedrifter, skriver Matindustrien. Det siste året har foreningen fått 14 nye medlemmer. – De fleste bedriftene oppgir at de møter utfordringer og krav som best kan løses gjennom samarbeid med aktører i hele verdikjeden for emballasje, forteller kommunikasjonsleder Per Øyvind Nordberg.

Voksende marked for gjenvinning av elbilbatterier

Mange elbilbatterier vil bli tilgjengelige for gjenbruk i Norge i 2025, skriver Transportøkonomisk institutt på sine nettsider. Dette skyldes at Norge var tidlig ute med elektrifisering av bilparken. Norge har som mål å kun selge nullutslipps personbiler fra 2025, og i 2030 skal 50 prosent av lastebiler og 75 prosent av busser være nullutslippsløsninger. Dette vil føre til store mengder el-batterier som skal gjenvinnes. Volumene av installerte batterier og batterier som blir tilgjengelig for gjenbruk eller resirkulering i EU og EFTA-land utenom Norge vil samlet sett kunne utgjøre om lag to ganger de norske volumene i 2025, og fire ganger de norske volumene i 2030. Deretter vil volumene vokse mye raskere i andre land enn i Norge, skriver Transportøkonomisk institutt.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!