Nyheter
Batteriskandalen i Sverige går nå for retten. Foto: Torbjørn Leidal

Forsøkte å sende batteriavfall til Vietnam

Det svenske gjenvinningsselskapet Urecycle forsøkte å eksportere batteriavfall til Vietnam i mars i år. Selskapets administrerende direktør er en av de fire tiltalte i batteriskandalen.

Rettssaken mot de fire tiltalte i batteriskandalen er i gang i Örebro tingrett. De fire er tiltalt for å ha dumpet 2000 tonn med såkalt svart masse i naturen. Før jul ble det gjort funn av det miljøfarlige stoffet i naturen i Kumla, Örebro og Eskilstuna. Et av dumpingstedene lå tett på en bolig.

LES OGSÅ: Fire tiltalt i batteriskandalen

Avisen Expressen skriver at en av de tiltalte er viseadministrerende direktør Peka Väänänen i batterireturselskapet Urecycle. Urecycle er Sveriges største aktør innen resirkulering av alkaliske batterier.  Selskapet har tidligere lagt ansvaret for batteridumpingen på underleverandøren LMAG. Ifølge avisen Nerikes Allehanda skal det ha vært tett kontakt mellom Urecycle og LMAG i lang tid før dumpingen fant sted.

LES OGSÅ: Funn av «Black mass» ved bolighus

I retten kom det også frem at Urecycle, så sent som i mars i år, forsøkte å sende fire containere med batteriavfall til Vietnam. To av containerne ble stanset av tollen i Gøteborg, mens to andre containere ble stanset i Tyskland. Ifølge P4 Örebro hevder Väänänen at transporten beror på at noen har «klantet sig», altså begått en tabbe. Forsøket på uttransportering foregikk mens Urecycle var underlagt virksomhetsforbud.

LES OGSÅ: Tonnevis av giftig avfall på avveie

Tre av de fire tiltalte har sittet varetektsfengslet siden slutten av januar, mens Väänänen slapp varetekt. Den ene av de tre andre tiltale har direkte koblinger til underleverandøren LMAG, mens de to siste er ansatt i andre selskap. Aktor har vært tilbakeholden, før rettsaken, med å fortelle hvilken relasjon det er mellom de tiltalte.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!