Bransjestemmer
Svein Kamfjord, direktør KS Bedrift Avfall
Svein Kamfjord, direktør Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

Kommunene legger til rette for innovasjon og konkurranse

Trondheim går i bresjen for en digital fremtid som gagner både miljø, innovasjon og konkurranse i avfallsmarkedet. Konkurransetilsynet ser spøkelser på høylys dag. 

I Avfallsbransjen.no 12. oktober kan vi lese at Konkurransetilsynet er bekymret for økt byråkratisering når kommuner vedtar forskrifter for å følge opp sitt lovpålagte ansvar.  Det er bra de følger med. Det de åpenbart har gått glipp av er at det offentlige Norge går – nok en gang – sammen om å løse oppgaver på en digital og kostnadseffektiv måte. Og privat næringsliv heier på løsningen.

Verktøy for å luke bort kjeltringer

Forskriften som Konkurransetilsynet viser til, gir kommunen en mulighet til å følge opp sitt ansvar. Hva gjør en bedrift egnet som aktør i dette markedet? Klarer bedriften å følge lover og regler så er det meste gjord. Forskriften hjelper kommunen til å stoppe useriøse aktører uten å bruke tid og innbyggernes penger i rettssaler.

Flyvende droner og selvkjørende biler

Kommunene rigger seg for en fremtid som så vidt er i gang. Ansvaret for riktig avfallshåndtering ses i sammenheng med ren luft, trygge boområder og smart bruk av ressursene i avfallet. Å kjøre to renovasjonsbiler inn i samme vei for å tømme avfallet skaper kanskje konkurranse, men det skaper også utslipp, veistøv og trafikkfarlige situasjoner.

Godt regelverk for en sirkulær økonomi

Bedrifter som leverer bedre løsninger for storsamfunnet, er hjertelig velkommen til å spille på lag for fremtidens avfallsinnsamling. Kommunene regner med store endringer i årene fremover. Det dreier seg ikke bare om innsamling på nye og smarte måter, men også at stadig mer avfall kan bli til nye produkter, at sorteringsteknologi utvikles. På sikt skal alt avfall brukes om igjen. Gode forskrifter bidrar til å få oss over i en sirkulær økonomi. 

Avfallsgiganter hilser digital løsning velkommen

De seriøse avfallsaktørene var også bekymret for økt byråkratisering når de skal søke om å hente avfall som kommunen har ansvar for. De er fornøyde med at kommuner går sammen om en digital søknadsportal som gjør det enkelt for avfallsaktører å søke. Og som stopper konkurransen fra useriøse aktører.

Konkurransetilsynet skaper et fiendebilde

Konkurransetilsynet skaper en todeling av lokalsamfunnet vi ikke kjenner oss igjen i. Kommuner samarbeider med næringsliv. Utvikling av avfallstjenestene skjer i tett samarbeid med leverandører av utstyr, transport og kunnskapsbedrifter. Offentlig sektor kjøper inn varer, tjenester og bygge- og anleggsarbeider for om lag 520 milliarder kroner årlig. Det skaper arbeidsplasser, det skaper bedre miljø, innovasjon og konkurranse.

Relaterte saker
Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Mikroplast på middagsbordet

Britt Mathisen Limo, Remiks Miljøpark
Jan-Gunnar Winther, Senter for hav og Arktis
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere