Leder
Illustrasjonsfoto: BIR.

Harryhandel

Nordmenn har i mange år valfartet til Sverige for å kjøpe snus. Fra nyttår tar vi med søpla når vi reiser.

Makroøkonomer river seg ofte i håret over ekspansive og kostbare statsbudsjettforlik. Erna Solbergs regjeringsperiode vil bli husket som en av de dyreste. Prisen for å holde de borgerlige partiene samlet har vært skyhøy.

LES OGSÅ: Julehilsen på 6-7 millioner kroner

Snop og børst

Da er det for så vidt et forsonende trekk at regjeringen og Frp forsøker å få penger inn i statskassen. Men å kreve inn småpenger på avfallsforbrenning når du bruker de store pengene på godteri og snus henger ikke på greip.

Ved å innføre CO2-avgift på avfallsforbrenning mener tallknuserne i Finansdepartementet at statskassen vil få tilført 110 millioner kroner neste år (ifølge budsjettavtalen). Det holder til snaut 1,6 millioner avgiftskuttede snusbokser.

LES OGSÅ: Gir ikke opp avgiftskampen

Det anslåtte provenyet, altså de samlede inntektene fra en avgift eller skatt, er rundt halvparten av hva Skattedirektoratet oppga som laveste anslag i sitt høringsnotat i sommer.

Halveringen tyder på at de sindige byråkratene i Finansdepartementet har tatt inn over seg advarslene om at avgiften vil øke eksporten av avfall. Siden avfall per definisjon er noe man ønsker å bli kvitt, tar det gjerne minste motstands- og kostnadsvei. Dette visste de, fordi de har sagt det før.

Eksport

Sist Kristelig folkeparti trengte penger til hjertesaker i statsbudsjettet, ba de Finansdepartementet regne på nettopp CO2-avgift på avfallsforbrenning. Den gang svarte departementet at det i beste fall ville komme inn 370 millioner kroner i statskassen. Tilsvarende 5,4 millioner bokser med snus. Forutsetningen den gang var en vesentlig høyere avgift enn den som innføres fra nyttår. Derfor blir det også langt færre snusbokser.

Men, og det er et stort men, advarte departementet: Avgiften kan føre til økt avfallseksport og derfor mindre inntekter til staten.

Hvert år krysser 70.000 trailerlass med avfall grensen mellom Norge og Sverige for å brennes. Tall fra Naturvårdsverket viser at det i 2018 ble brent 1,4 millioner tonn norsk avfall ved svenske forbrenningsanlegg. Samtidig brennes snaut 1,8 millioner tonn avfall i Norge. Vi eksporterer altså allerede nesten halvparten av det avfallet vi lager oss. Ikke fordi vi synes det er stas å dra til Sverige, men fordi det rett og slett ikke finnes kapasitet ved norske forbrenningsanlegg. I tillegg er det altså mye billigere å gjøre det sånn.

Grensekryssende

Opprettholdes eksporten til neste år vil rundt 95 millioner kroner i CO2-avgift forsvinne til Sverige, uten at vi får en eneste snusboks tilbake. Og som byråkratene i Finansdepartementet sier er det en overhengende fare for at økte priser i Norge vil føre til enda flere avgiftsfrie lass med avfall til Sverige. På hvert lass følger det avgiftskroner, CO2-utslipp fra transport og i verste fall norske arbeidsplasser.

Men halvliteren blir nå tross alt halvannen krone billigere. Det kan vi trenge.

Relaterte artikler

Kildesortering utendørs

EnviroPac AS

Liftcontainere

Nordcon AS

Kildesortering innendørs

EnviroPac AS

Komprimerende utstyr

Nordcon AS

Hjullastercontainere

Nordcon AS

Farlig avfall og elektronisk avfall

EnviroPac AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.