Skal hjelpe kvinner på karrierestigen i avfallsbransjen
Ieva Rucevska fra GRID-Arendal er en av fem frontfigurer i ISWAs nye kvinnenettverk.
Avfallsbransjen er, i alle fall internasjonalt, en av de virkelig gjenværende mannsbastionene. Derfor opprettet avfallsorganisasjonen ISWA gruppen «Women of Waste» i 2017. Nettverket skal styrke kvinners stilling innen avfallssektoren.
Under fjorårets konferanse ble det opprettet en egen ekspertgruppe, en såkalt Task force».
LES OGSÅ: Kildesorteringsmerkene kan bli internasjonale
– Gruppen skal arbeide med forskjellige verktøy for å gi støtte til kvinner, bygge opp deres kapasitet og fremheve prestasjonene de gjør. I bransjen dominerer dypt forankrede kulturelle barrierer der mennene dominerer, sier Ivea Rucevska.
Gammeldagse holdninger
Kjemikeren jobber til daglig ved miljøstiftelsen Grid Arendal og arbeider blant annet mye med plastavfall og avfallsstrømmer på tvers av landegrenser.
Rucevska er en av fem kvinner som utgjør kvinnenettverkets Task force. Hun sier avfallssektoren har blitt en viktig økonomisk bransje der likestilling, men at det er vanskelig for kvinner å klatre på karrierestigen i bransjen.
– Det er først og fremst et resultat av holdninger om stereotypier av menn og kvinner i hverdagen. Kvinner er aktive i avfallshåndteringssektoren, men de tar ofte roller på begrensede områder. For eksempel domineres beslutningsposisjoner i offentlig og privat sektor av menn, spesielt i utviklingsland, sier Rucevska.
Også Norge kan bli bedre
Norge skiller seg ut når det kommer til likestilling innen avfallssektoren. Flere av landets større avfallsselskaper er ledet av kvinner og de to siste lederne av bransjeorganisasjonen Avfall Norge er kvinner. Likevel mener Rucevska at også Norge har en vei å gå. Hun viser til OECDs undersøkelse fra 2018 som viser at kvinneandelen i lederstillinger er 38 prosent.
Ruecvska peker på at det fortsatt råder stereotypier som gjør at unge kvinner ikke i tilstrekkelig grad velger utdannelser innen teknologi og ingeniørfag, som er viktig innen avfallsbransjen.
– Norge støtter avfallshåndteringsprosjekter i utviklingsland, spesielt der vi ser store forurensning av hav og land. I dette arbeidet kan Norge definitivt etterstrebe likestilling i gjennomføringsprosjektene, sier Rucevska.