Annonse
Nyheter

BIR kåret til Årets sirkulære bedrift

Har tatt ansvar for det grønne skiftet langt utover det som er forventet av et interkommunalt selskap, mener juryen.

Under Den store sirkulærkonferansen 2021 ble BIR kåret til Årets Sirkulære Bedrift 2021.

Juryen for Årets Sirkulære Bedrift legger vekt på at BIR har tatt ansvar for det grønne skiftet langt utover det som er forventet av et interkommunalt selskap. Og at de er instrumentelle for en bred omstilling fra lineær til sirkulær økonomi i Bergensområdet.

Ingrid Hitland, John Gaute Kvinge, Terje Strøm, Steinar Nævdal, Toralf Igesund, Eivind Fykse, Ove Knudsen, Borghild Lekve, Aslak Sverdrup, Eva Skjold og Frode Kalsaas. Foto: BIR

– BIR tenker større enn bare seg selv og er unike i måten de løfter frem andre selskaper og har støttet gründerbedrifter i omstillingen mot det grønne skiftet. De har bidratt med utviklingsstøtte til flere bedrifter, hvor to av de i dag er børsnoterte selskaper. De har invitert inn gründerselskaper til møte med konsernledelsen for å lære. De har etablert sirkulærskolen for å dele kunnskap om sirkulærøkonomi, og de har arrangert ombruksuken for lokale aktører fra ulike næringer for å motivere andre virksomheter til å omstille seg til sirkulærøkonomi og bevaring av råmaterialer i kretsløpet, begrunnet leder av juryen Ola Elvestuen under utdelelsen.

LES OGSÅ: BIR etablerer bioklynge – søker støtte gjennom Grønn plattform

Et selskap man kan la seg inspirere av

Juryen uttalte videre at BIR utmerker seg som selskap generelt. De mener BIR er mer transparent enn andre selskaper de kan sammenligne seg med, og slik sett er et eksempel til etterfølgelse. De store norske bedriftene – og utviklingsinstitusjoner – har også mye å lære av hvordan BIR kobler aktører, satser på nyutvikling og involverer for verdier til fellesskapet.

Årets Sirkulære bedrift ble annonsert av Olav Elvestuen, her sammen med Cnytt.nos Torbjørn Leidal, NCCEs Natalia Mathisen, Circular Norways Leif Nordhus . Foto: Ludvig Gundersen

– Juryen mener BIR er en verdig vinner og håper andre selskap kan la seg inspirere av BIR hvordan bidrar kobler kjernevirksomheten i sitt samfunnsoppdrag med utvikling av ny teknologi og kunnskapsdeling for å bidra til en bedre verden og sikre målet om maks 1,5 drag oppvarming frem mot 2050, sa Elevestuen.

Kåringen er foretatt etter at det har vært åpent for alle å nominere aktuelle bedrifter.

LES OGSÅ: – Sirkulærstrategien mangler konkrete mål og virkemidler

Laget av plastkanner og en gammel trekloss

Årets pris er en pokal som forestiller en lotusblomst og er laget av skulptøren Pernille Rosfjord som er medlem av Guerrilla Plastic Movement. Det er en kunst-aksjonsgruppe av kreatører og kunstnere med tilhørighet i Asker og Bærum som ble etablert i 2016.

Gruppen står bak en rekke kunstverk laget av marin forsøpling som verdens største krepsedyr og den fire meter høye PlastoZilla (ekstern lenke), som var stilt ut i Oslo sentrum i 2018.

Rosfjord har lang erfaring som kunstner, med innkjøp, en rekke stipender fra den Norske Stat, og flere utstillinger separat og sammen med andre, i inn- og utland. Foto: Ludvig Gundersen

Pokalen som er en lotus er laget av plastkanner og en gammel trekloss funnet ved havet.

– Vårt fokus er plastforurensningen i havet. Plasten vi plukker på strender og langs veier, bruker vi til å utvikle store kunstinstallasjoner, forestillinger og utstillinger. Vi driver også dialogarbeid i publikumsverksteder og i det offentlige rom. Et av våre kjennetegn er kombinasjonen av humor og alvor i uttrykket, forteller Rosfjord.

Hun forteller at lotusblomsten symboliserer skaperkraft, begynnelse og renhet.

– En lotusblomst vokser opp av gjørmen, vakker, ren og sterk. Inspirert av lotusblomsten kan vi kjempe for å skape en ren natur, fri for søppel.

LES OGSÅ: Lover sirkulær «ryddesjau» i lovverket

Årets sirkulære bedrift

Cnytt, Norsk Senter for sirkulærøkonomi og Circular Norway deler ut prisen til Årets Sirkulære Bedrift.

Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats for omstilling til sirkulære økonomi i norsk næringsliv og norske kommuner. Juryen skal løfte frem en virksomhet som utmerker seg innenfor sirkulære forretningsmodeller og slik bidrar til å bevare råmaterialer lengre i kretsløpet, bidra til kutt i CO2-utslipp og redusere avfall.

I årets jury satt Skifts Bjørn Kjærand Haugland, Cnytt.nos Torbjørn Leidal, NCCEs Natalia Mathisen, Circular Norways Leif Nordhus og Danat Tekie i Young Sustainable Impact, i tillegg til leder Ola Elvestuen.

LES OGSÅ: Strategiplanen for sirkulær økonomi: – Som fryktet, ullent og skuffende lite konkret, sier opposisjonen 

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere