Nyheter
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn har ingen planer om å overstyre lokalpolitikerne, men vil ikke garantere at Brevik er fredet. Foto: Even Aronsen

Rotevatn vil ikke frede Brevik

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn forsikrer at den sittende regjeringen ikke vurderer en statlig plan for deponi for farlig avfall i Brevik. Men han vil ikke gi noen garantier for fremtiden.

Arbeiderpartiets Terje Aasland ba i et spørsmål til Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn om en skriftlig garanti for at regjeringen aldri vil overprøve Porsgrunn kommunes nei til deponi i Dalen gruver i Brevik.

LES OGSÅ: Ap-topp ber om deponigaranti for Brevik

Langøya til 2030

Bakgrunnen er den årelange debatten om behovet for deponi for farlig avfall etter at Langøya utenfor Holmestrand er fullt. Dalen gruver i Brevik var lenge det mest aktuelle stedet for å overta som deponi etter Langøya, men de lokale protestene har vært markante.

LES OGSÅ: Langøya-forlengelse på høring

Etter at NOAH søkte Miljødirektoratet om forlenget drift på Langøya har både klima- og miljøministeren og statsministeren gitt uttrykk for at det ikke er aktuelt å ta i bruk Dalen gruver som deponi.

Ingen statlig plan – ingen fremtidsgaranti

«På denne bakgrunn er ikke statlig plan i Brevik noe denne regjeringen vurderer. En forlenget deponikapasitet gir tid til å kunne realisere mye av den teknologiutviklingen og reduksjonen i deponibehov som ekspertutvalget om farlig avfall pekte på i 2019. Deponibehovet over tid kan dermed se annerledes ut og det gir næringen mer tid til å finne løsninger», skriver Rotevatn i sitt svar til Aasland.

LES OGSÅ: Åpner for Langøya-deponi til 2030

Rotevatn skriver at regjeringen har ansvaret for å opprettholde en nasjonal behandlingskapasitet for farlig avfall, men at det er de som skaper avfallet som er ansvarlig for å håndtere det. Han mener det derfor er viktig at det er næringslivet selv som finner løsninger.

Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.