Nyheter
Robin Martin Kåss, ordfører i Porsgrunn. Foto: Arbeiderpartiet

Skuffet over Rotevatns deponisvar

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn forsikret Stortinget om at regjeringen ikke vurderer en statlig plan for deponi for farlig avfall i Brevik. — Skuffende svar, sier Porsgrunn-ordfører Robin Martin Kåss.

For en uke siden så deponisaken i Brevik ut til å ha fått sin endelige avslutning, etter at statsminister Erna Solberg fastslo overfor lokalavisen Varden at det ikke blir deponi for farlig avfall i Brevik.

LES OGSÅ: Rotevatn vil ikke frede Brevik

Men i et skriftlig svar til Arbeiderpartiets Terje Aasland vil ikke klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn følge sjefens kontante svar.

NOAHs deponi på Langøya var lenge antatt å være fullt i 2024, men en ny behandlingsmetode for flyeaske og tynnsyre gjør at driften kan forlenges til 2030. Søknaden om driftsforlengelse ligger nå til behandling i Miljødirektoratet. I 2034 skal Langøya tilbakeføres som friområde.

Vurderer ikke overstyring

«På denne bakgrunn er ikke statlig plan i Brevik noe denne regjeringen vurderer. En forlenget deponikapasitet gir tid til å kunne realisere mye av den teknologiutviklingen og reduksjonen i deponibehov som ekspertutvalget om farlig avfall pekte på i 2019. Deponibehovet over tid kan dermed se annerledes ut og det gir næringen mer tid til å finne løsninger», skriver Rotevatn i sitt svar til Aasland.

LES OGSÅ: Ap-topp ber om deponigaranti for Brevik

Avfallsbransjen.no omtalte Rotevatns svar i en artikkel mandag.

Porsgrunn-ordfører Robin Martin Kåss reagerer på at deponisaken i Brevik ikke kan legges endelig død. Faksimile: Facebook

Dette svaret har skapt sterke reaksjoner i Grenlands-området, der motstanden mot deponiplanene i Brevik har vært massive i mange år. Porsgrunn-ordfører Robin Martin Kåss la tirsdag kveld ut en post på sin Facebook-side, der han har plassert artikkelen fra Varden ved siden Avfallsbransjen.nos artikkel.

— Svaret fra Rotevatn til Stortinget er skuffende. Hvis man leser det han har svart, legger han hele ansvaret på NOAH. Han svarer ikke på det han blir spurt om. Han kunne svart som Erna at det aldri blir deponi i Brevik, men det velger han å ikke gjøre, sier Kåss til Avfallsbransjen.no.

Trenger fortsatt deponi

NOAH kunne i fjor høst fortelle at de hadde funnet en behandlingsmåte for flyveaske fra avfallsforbrenning og tynnsyre som vil redusere deponimengdene og deponere avfallet i Langøyas deponi for ordinært avfall. Behandlingsmåten gjør at driften av Langøya kan forlenges frem til 2030. Samtidig advarte NOAH mot at det også etter 2030 vil være behov for deponikapasitet for farlig avfall.

– Det er ingen pustepause, men vil men gi industrien leveransetilbud og myndighetene tid til å gjennomføre en grundig prosess og finne en langsiktig løsning. Samtidig vil en få erfaring over tid med produksjon, lagring og overvåking av avfallsgips i form av filterkake for å dokumentere enda bedre at dette er trygt, sa administrerende direktør Anders Lægreid til Avfallsbransjen.no i september i fjor.

LES OGSÅ: Frykter politikerne misforstår NOAH

Generalsekretær Roar Hansen i Norsk forening farlig avfall, NFFA, understreket at det ville være behov for slik deponikapasitet i mange tiår etter at Langøya stenges ned.

Bransjen trenger forutsigbarhet

Porsgrunn-ordføreren mener Rotevatns svar til Stortinget skaper en ny usikkerhet i en prosess som har pågått i over seks år. Kåss mener også at avfallssektoren trenger et klart og tydelig svar, uansett hvilke partier som sitter med makten.

LES OGSÅ: Langøya-forlengelse på høring

— Da kan man arbeide for langsiktige og alternative løsninger for bransjen. Jeg er sikker på at vi skal klare å hindre deponi i Brevik, men svaret fra Rotevatn skaper en unødvendig usikkerhet for befolkningen, sier Kåss.

Han reagerer på at Rotevatns svar til Stortinget ikke er like krystallklart som Erna Solbergs lovnader da hun besøkte Brevik forrige uke, at han betinger at det ikke blir en statlig reguleringsplan for deponi med at NOAH lykkes med sin prosess og at kommunen ikke har fått en klar melding.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere