Leder
All oppmerksomhet er rettet mot Stortinget de neste dagene. Foto: Ludvig Gundersen

Ukeslutt: Karbonfangst og biogassalg i valginnspurten

Mens venstresiden kappes om hvem som er mest for karbonfangst på avfallsforbrenning, lurer Oslo kommune på hvordan de kan bli kvitt problemanlegget på Nes.

Du får ikke mye igjen på oddsen om du tipper at Erna Solberg varsler regjeringens avgang under partilederrunden etter Stortingsvalget natt til tirsdag. Forspranget på rødgrønn side er så stort at det er svært lite trolig at det kan tas igjen i løpet av helgen.

Hvordan slår valget ut for avfallssektoren?

Dermed får landet etter alle solemerker en ny regjering i løpet av høsten. Det store spørsmålet er hvordan den blir sammensatt og hva det vil bety for avfalls- og gjenvinningssektoren.

Noen svar får vi forhåpentligvis når Avfallsbransjen.no og søsternettavisene Biogassbransjen.no og Cnytt.no inviterer til direktesendt valgoppsummering torsdag 16. september klokken 12.00.

FØLG VÅR VALGSENDING 16. SEPTEMBER

Karbonfangst og fagre løfter

CO2-avgifter og karbonfangst er blant temaene i sendingen. Nylig brøt kvoteprisen for CO2-utslipp den magiske grensen på 60 euro per tonn. Dermed begynner kvoteprisen å nærme seg det nivået som gjør at industriaktører i Europa kan regne hjem investeringene i karbonfangst og lagring.

LES OGSÅ: Kvoteprisen over 60 euro

Tirsdag gikk Arbeiderpartiets Klima- og miljøpolitiske talsperson, Espen Barth Eide, ut i Fædrelandsvennen og sa at inntektene fra den varslede avgiften i avfallskjeden, skal brukes til å finansiere karbonfangstanlegg på landets avfallsforbrenningsanlegg. Avgiften er ventet å bli presentert i det kommende statsbudsjettet.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet: CO2-avgift vil gi penger til karbonfangst

Kort tid etterpå varslet SVs Lars Haltbrekken at han vil legge fullfinansiering av karbonfangstanlegg på bordet under de kommende regjeringsforhandlingene. Samtlige partier på den rødgrønne siden har programfestet fullfinansiering av Klemetsrud-anlegget. Striden vil dermed stå om resten.

LES OGSÅ: Legger karbonfangst på forhandlingsbordet

Bill.mrk: Problemanlegg til salgs

Se for deg at du skulle forsøke å selge en dyr bil som ikke virker. Da kan du neppe vente deg at det er så mange som lagrer annonsen som favoritt på Finn.no. Men etter at Biogassbransjen.no denne uken kunne fortelle at Oslo kommune vurderer å kvitte seg med biogassanlegget på Nes, har klikktallene ikke stått stille.

LES OGSÅ: Biogassanlegget på Nes kan bli solgt

Flere av landets ledende biogassaktører sier rett ut at de ønsker å overta anlegget og at de vet hvordan de skal få driften til å gå normalt.

LES OGSÅ: Disse vil kjøpe Nes-anlegget

Utover høsten og vinteren blir fremtiden til Nes-anlegget nesten like spennende som hvem som tar plass rundt Kongens bord.

Relaterte artikler

Komprimerende utstyr

Nordcon AS

Berging

Viking Gjenvinning AS

REEN Control

Reen AS

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS

Biogass- og slambehandlings­anlegg, CambiTHP B6

Cambi ASA

Renovasjonsbiler

Steco Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.