Nyheter
Energigjenvinningsanlegget på Elkem Salten skal gjenvinne 30 prosent av smelteverkets energiforbruk. Foto: Elkem

Spillvarmegjenvinning forsyner Elkem Salten med 270 GWh

Mandag foretar statsminister Jonas Gahr Støre åpningen av Elkem Saltens energigjenvinningsanlegg. Anlegget gjør Elkem Salten til et av verdens mest energieffektive silisiumsverk.

Byggingen av anlegget ble påbegynt i 2018 og er et samarbeid mellom Elkem og Kvitebjørn Energi. Anlegget har kostet nær en milliard kroner. Enova støttet prosjektet med inntil 350 millioner kroner, det tredje største industritilskuddet som er gitt.

LES OGSÅ: Agder Energi samler fjernvarmen i eget konsern

– Dette er et gledelig, viktig og stort prosjekt. Sammen med vår partner Kvitebjørn Energi vil vi nå fortsette å utvikle Elkem innen energigjenvinning. Etableringen vil styrke vår konkurransekraft, sa administrerende direktør i Elkem, Helge Aasen da investeringsbeslutningen ble tatt for tre år siden.

Sirkulær økonomi i praksis

Energigjenvinningsanlegget benytter spillvarme fra silisumsverket og vil gjenvinne omkring 30 prosent av verkets energiforbruk. Med en årlig produksjon på 270 Gwh, tilsvarer det elektrisitetsforbruket til 15.000 husstander.

Mandag åpnes anlegget i Salten, med storfint besøk fra statsminister Jonas Gahr Støre.

Elkem Salten er et av verdens største silisumsverk og rundt 200 årsverk.

«Prosjektet styrker Elkems arbeid med å sikre en miljøvennlig silisiumsproduksjon med lavest mulig utslipp og med minst mulig ressurser på avveie. Energigjenvinningsanlegget gjør Elkem Salten til et av verdens mest energieffektive silisiumverk. Dette er et viktig løft for vår langsiktige tilstedeværelse i Salten og Nord-Norge, og et godt eksempel på sirkulær økonomi i praksis. En viktig del av det grønne skiftet i norsk eksportindustri. Prosjektet vant tidligere i år Norsk Energis energi- og miljøpris for 2021», skriver selskapet i en pressemelding.

LES OGSÅ: Norsk Fjernvarme: – Kutt i el-avgiften vil ramme fjernvarmeaktørene

Reduserer utslipp

– Vi vil med årets tildeling av EMIL-prisen sette fokus på betydningen av store termiske energiprosjekter, som dessverre er nærmest usynlige i norsk energipolitikk. Salten-prosjektet alene gjenvinner nesten like mye energi som et halvt Altakraftverk, sa administrerende direktør Jon Tveiten i Norsk Energi i begrunnelsen for tildelingen.

Salten-anlegget øker Elkems energigjenvinningskapasitet til 900 Gwh. Det tilsvarer nesten hele kapasiteten ved landets største vindkraftverk.

I tillegg til energigjenvinningsanlegget har Elkem Salten bygget om tre av ovnene i smelteverket, noe som reduserer utslippene av NOx med 1.500 tonn årlig.

 

 

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder