Nyheter
Arbeiderpartiets Mani Hussaini har gitt kona et klimaløfte. Foto: Jens Egil Heftøy

Mani Hussaini: – Dobbelt klimafiendtlig å produsere masse avfall og kjøre det over grensa

Statsministeren kan vente seg bråk med barnebarna om klimagassutslippene ikke går ned. Mani Hussaini er mest redd for hva kona vil si.

Arbeiderpartiets Mani Hussaini trampet inn i den avfallspolitiske debatten, da han fra scenen på Fjernvarmedagene Urban Energi kontant sablet ned avgift på forbrenning av avfall.

Nei, svarte Hussaini på spørsmål om han støttet avgiften.

– Jeg kan ikke stå her å forsvare at det innføres en slik avgift.

LES OGSÅ: – Kan ikke forsvare forbrenningsavgiften

Det gikk et gisp gjennom salen.

Uken før hadde Arbeiderpartiet og Senterpartiet videreført det omdiskuterte forslaget om forbrenningsavgift i sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet.

– Jeg kan ikke stå her å forsvare at det innføres en slik avgift, gjentok Hussaini.

Kortlivet avgift?

Avfallsbransjen.no møter den 34 år gamle, stortingsferskingen på hans kontor en snau uke etter debatten på Fjernvarmedagene. Han har med andre ord fått godt med tid til å tenke seg om, men bedyrer at uttalelsen ikke har ført til noen alvorsord fra partiledelsen. Motstanden mot forbrenningsavgiften var ingen forsnakkelse.

– Tvert imot, jeg har frontet den politikken som Arbeiderpartiet står for. Så skjønner jeg at man kan stille spørsmål ved hvorfor man viderefører det. Det er som jeg sa dessverre ikke vårt budsjett, vi hadde knappe to og en halv uke på å fikse så mye vi kunne på det og da var det ikke dekning i budsjettet til å fjerne avgiften. Så jeg har veldig store ambisjoner for neste års budsjett, sier Hussaini.

– Da kommer det en materialavgift isteden?

– Jeg har store ambisjoner for neste års budsjett, ler han og viser at han har blitt «voksen-politiker».

Må håndtere avfallet selv

Det virker dobbelt klimafiendtlig å både produsere masse avfall og kjøre det over grensa for å brenne det.

Med unntak av en videreføring av forbrenningsavgiften, har den nye regjeringen fått en god mottakelse i avfalls- og gjenvinningssektoren. Forventningene er høye til de kommende årenes politikk.

Hurdalsplattformen har mange gode lovnader, både økt satsing på norsk gjenvinningsindustri, tilrettelegging av karbonfangst på landets forbrenningsanlegg og en handlingsplan for sirkulærøkonomi.

Hva som ligger i lovnadene er noe uklart, men Hussaini mener målet må være klart:

– Vi må både redusere avfallet vårt og vi må utvide kapasiteten til å håndtere mer av avfallet i Norge. Det virker dobbelt klimafiendtlig å både produsere masse avfall og kjøre det over grensa for å brenne det. Så vi må håndtere mer av avfallet vårt i Norge.

Det er ikke noen vits å drive med alle andre saker, hvis vi ikke har tatt vare på jordkloden vår

Drømmekomiteen

Stortinget er inndelt i 12 fagkomiteer.

Øverst på prestisjelisten står Finanskomiteen, med Utenriks og forsvarskomiteen like bak. Da Arbeiderpartiet skulle fordele komiteer for sine 48 representanter, var Mani raskt ute med å peke på Energi- og miljøkomiteen.

– For meg står denne komiteen øverst på lista. Klima- og miljø skal utgjøre rammen til all politikken vår. Det er ikke noen vits å drive med alle andre saker, hvis vi ikke har tatt vare på jordkloden vår. Jeg ville inn i denne komiteen fordi jeg mener at her kommer det til å fattes mange store og viktige beslutninger for hva slags land vi skal være i årene fremover. Norge kan både kutte klimagassutslippene, og skape nye næringer og  jobber. Vi kan stå igjen som et fattig land som ikke har klart å utnytte de mulighetene som finnes der. Derfor ville jeg hit, sier Hussaini.

Oljeavvikling

For til tross for sine 34 år har Jessheim-gutten lang fartstid i politikken. Det har gått 23 år siden Hussainis familie flyktet fra Syria. Som 18-åring kom han inn i ungdomspolitikken og fra 2014 til 2018 var han AUF-leder.

– AUF mener det er på tide å innse at vi ikke kan holde frem med olje- og gassproduksjon i det omfanget vi gjør i dag, og derfor går vi inn for å trappe ned norsk petroleumsindustri med mål om å fase ut innen 2035, uttalte Hussaini til avisa Framtida i 2015.

Seks år senere slår Hurdalsplattformen fast at petroleumssektoren skal «utvikles, ikke avvikles». AUF på sin side har fastholdt avvikling.

«Norge skal bli både økonomisk og energimessig uavhengig av petroleum innen 2035, og avslutte utvinning av olje innen samme år», skriver ungdomspartiet i sitt program.

–  Er du fortsatt enig med 2015-Mani eller har du blitt mer «voksen» på disse årene?

Det er ingen tvil om at olje- og gass begynner å bli fortidsnæringer.

–  Jeg har blitt voksen siden 2015, men en ting er jeg helt sikker på. Det er at vi må gjøre enda mer for å kutte utslipp enn det vi gjorde og gjør nå. Jeg er alvorlig bekymret for klimaendringene. I 2015 så forfektet jeg AUFs politikk. I 2021 sitter jeg her og skal forsvare Hurdalsplattformen. Men det er ingen tvil om at olje- og gass begynner å bli fortidsnæringer. Det viktige er å ta vare på de folka som jobber der og utnytte den kompetansen de har. Om det skjer i 2035, 2040 eller 2045 det har ikke jeg noe svar på. Det aller viktigste er at vi klarer å stanse klimaendringene og at vi når målene for 2030, sier Hussaini.

Bruke kompetansen

Hussaini møter oss i resepsjonen på Stortinget og vil ta oss med på sitt kontor. Han har noe han vil vise frem. Det sparsomt innredede kontoret er mindre enn badet på en middels pendlerleilighet. Men det var ikke det Mani Hussaini ville vise frem.

I vinduskarmen på kontoret står det han kaller samlingen sin.

En kullbit fra Svalbard, ferrosilisium fra Senja, en oljeskvett fra Statfjord A og en sablert champagnekork. Oljen har han tappet selv, champagnen har han tømt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kull, ferrosilisium, olje og champagne skal minne Mani Hussaini på arbeidet for klimakutt. Foto: Jens Egil Heftøy

– Det viser industriutviklingen i Norge. Det er viktig å ha med seg i det grønne skiftet. Kull har vært helt avgjørende for samfunnet på Svalbard. Når vi skal kutte ut det, så må vi finne andre ting disse samfunnene kan livnære seg på, sier Hussaini.

Jeg har gitt henne mitt ord.

Lovet kona klimakutt

Energi- og miljøkomiteen favner et bredt spekter. Fra ulv til olje. Avfall til havvind. Kulturminner til skismøring.

Hussaini kommer rett fra et møte med Norges Bondelag, der biogass sto på agendaen. Etter intervjuet med Avfallsbransjen bærer turen til interesseorganisasjonen Norsk Olje og Gass. Den ene skal økes, den andre reduseres.

På alle saksområdene møter komiteens medlemmer til dels store motsetninger og interessekonflikter. Nærmest uansett hvilke beslutninger komiteen faller ned på, vil noen være misfornøyd. Som småbarnsfar er 34-åringen vant til å få kjeft.

Ikke minst fra kona.

I valgkampen sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at han hadde gitt et løfte til sine barn og barnebarn om å gjøre alt han kan for å kutte klimagassutslippene. Hussainis barn er foreløpig for små til at det vanker mye kjeft fra dem.

– De er for små, men det er egentlig kona som er veldig utålmodig. Men jeg har gitt henne mitt ord om at jeg skal gjøre alt jeg kan for at vi skal stanse klimaendringene. Det hviler en stor og tung bør på våre skuldre men etter det jeg har sett på de korte ukene jeg har vært her er jeg helt sikker på at vi skal klare det. Jeg har møtt mange grundere i ulike bransjer som har vist at god klimapolitikk ikke trenger å bety at næringer og arbeidsplasser må legges ned. Gjennom aktiv næringspolitikk kan vi få til både utslippskutt og jobbskaping, sier Hussaini.

Tiden for bruk og kast er over

Den svært miljøbevisste kona tok tidlig grep om husets kildesortering.

– Det er ikke noe hokuspokus det. Hjemme hos oss kildesorterer vi også aluminium. Vi kaster ikke det i søpla. Det går i egen pose sammen med glass. Det er bare en vane. Jeg må innrømme at det var kona som var veldig flink til det i starten. Men jeg har blitt veldig god. Jeg har vel blitt voksen da, ler han.

Foruten kildesortering på kjøkkenet har flere år med oppussing gjort ham godt kjent på den lokale gjenvinningsstasjonen på Sofiemyr. Han mener folk stort sett er flinke til å gjenvinne avfallet, men at vi har en jobb å gjøre med bruk og kast-mentaliteten.

Vi må gjøre det billigere å reparere. Der kan vi se på avgiftssiden og momssiden

– Alle produkter må være mulig å reparere. Jeg sier ikke at vi skal forby produkter som ikke kan repareres, men vi må ha et mål om at  mest mulig produseres for å vare. Den tiden hvor produkter er ment for bruk og kast tror jeg er over. Da må vi gjøre noen grep, det må bli billigere å reparere enn å kjøpe ny. Der kan vi se på for eksempel avgifter og moms på reparasjoner. Vi må reparere, gjenbruke og gjenvinne bedre enn det vi gjør i dag, sier han.

En utålmodig kollega stikker hodet inn døren for andre gang og minner om at Hussaini må løpe videre. Møtet med Norsk Olje og Gass kan ikke vente lenger.

Jessheim-gutten har blitt voksen.

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS
skyfish prøvetaking probe dadolab

QAL2/AST måling

Force Technology Norway AS

NaturaPackaging®- Poser for frukt og grønt

Naturabiomat AS

Avfallskomprimatorer / Komprimatorer

EnviroPac AS

Reservedeler

NTM Trailer & Tipp

REEN CMS

Reen AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.