Nyheter
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Foto: Stortinget

– Ingen intensjon om statlig planprosess for deponi i Brevik

– Det har vist seg svært krevende å komme opp med lokaliteter som er egnet og som har lokalpolitisk aksept, sier Klima- og miljøminister Espen Barth Eide om den betente deponisaken.

Spørsmålet rundt deponi for farlig uorganisk avfall blusset opp igjen, etter at kommunestyret i Holmestrand tidligere i høst motsatte seg en forlenget drift av NOAHs deponivirksomhet på Langøya.

Gjennom flere år har deponisaken ridd norsk avfallspolitikk som en mare, med store protester fra lokalmiljøer der det har vært diskutert å anlegge nytt deponi. Størst har motstanden vært i Brevik, der NOAH har ønsket å benytte Dalen gruver til deponering av avfallet som behandles på Langøya.

LES OGSÅ: Ber Klima- og miljøministeren legge Brevik-deponiet dødt en gang for alle

De lokale politiske myndighetene har satt foten ned og spørsmålet har vært reist i Stortinget flere ganger. Sist ut var Rødts Tobias Drevland Lund som i et skriftlig spørsmål ba Klima- og miljøministeren legge Brevik-deponiet dødt.

Ingen intensjon om planprosess

«Kan statsråden gjennom en skriftlig og formell tilbakemelding til Stortinget en gang for alle si at regjeringa ikke vil gå videre med statlig plan om å etablere deponi i Dalen gruver i Brevik?», spurte Drevland Lund.

Nå har Klima- og miljøminister Espen Barth Eide gitt sitt svar. Etter en innledning av situasjonen for håndtering for farlig avfall, skriver Barth Eide «Jeg kan bekrefte at Regjeringen ikke har noen intensjon om å igangsette en statlig planprosess med sikte på å etablere infrastruktur for deponering av farlig avfall i Dalen gruver i Brevik».

LES OGSÅ: NOAH er bekymret for Langøyadebatten

I sitt svar viser statsråden til at det er næringslivet som har ansvar for at avfallet behandles på en forsvarlig måte, men at alle land har plikt til å ha tilstrekkelig kapasitet for håndtering av sluttbehandling av farlig avfall.

«I Norge oppfylles dette i dag blant annet ved at farlig avfall deponeres på Langøya», skriver Barth Eide.

Miljødirektoratet behandler for tiden en søknad fra NOAH om å få lagre behandlet avfall over kote 0. Dersom søknaden godkjennes, vil Langøya-deponiet kunne driftes frem til 2030.

Vanskelig å finne alternativer

«Deponiet på Langøya har vært i drift i over 20 år. I takt med at deponiet ble fylt opp, har NOAH, som drifter deponiet, gjennom flere år sett etter alternative løsninger for deponering. Det har også vært andre aktører som har jobbet med problemstillingen. Det har vist seg svært krevende å komme opp med lokaliteter som er egnet og som har lokalpolitisk aksept», skriver Barth Eide i sitt svar til Drevland Lund.

LES OGSÅ: Kommunestyret i Holmestrand motsetter seg forlenget drift av Langøya

Han legger til at en forlenget drift på Langøya vil gi næringslivet mer tid til å finne nye løsninger som kan «påvirke både deponibehovet og mulige deponiløsninger».

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Ny forbrenningsavgift på avfall

Morten Frøid, Norsk Gjenvinning

– Enova undergraver satsingen på biogass i distriktene

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia-Farstad-von-Hall.
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder