Nyheter
Produsentansvar vil stå sentralt i en global plastavtale. Foto: Rivers.Global

Ambisjon om global plastavtale – produsentansvar er ett av svarene

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide har overtatt presidentskapet i FNs femte miljøforsamling. Øverst på listen står en global avtale om plastforurensning.

Etter regjeringsskiftet i høst arvet Espen Barth Eide presidentvervet i FNs femte miljøforsamling fra forgjengeren Sveinung Rotevatn.

Miljøforsamlingen holdes i Kenya i mars neste år og er FNs øverste organ for tverrgående miljøsaker.

Rotevatn har tidligere sagt at han ville bruke sitt presidentskap til å få på plass en global avtale om plastavfall. Dette vil Barth Eide følge opp.

Norge leder an

– FNs miljøforsamling staker ut kursen for det globale miljøarbeidet. Det er viktig at landene trekker sammen i felles retning og bygge broer for å løse de komplekse klima- og miljøutfordringene vi står ovenfor. Som president vil jeg jobbe for miljøtiltak som verden trenger. Vår klare ambisjon er å sikre at verden får en global plastavtale, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide i en pressemelding.

Plast i havet er et problem som oppstår på land og som skyldes manglende systemer for gjenvinning og avfallshåndtering.

–  Vi har nå mulighet til å vise verdenssamfunnet at vi tar utfordringene knyttet til plastforurensning på alvor. Produsentansvar er ett av svarene. Her skal Norge lede an og gjøre det vi kan for å få med oss resten av verdenssamfunnet, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Todelt toppmøte

Pandemien har medført at den femte miljøforsamlingen ble delt i to. Den første delen ble gjennomført digitalt i februar i år, mens den avsluttende delen holdes i Nairobi i månedsskiftet februar – mars.

Neste års miljøtoppmøte markerer at det er 50 år siden FNs miljøprogram, UNEP, ble etablert. Nairobi huser miljøprogrammets hovedkvarter.

Relaterte saker
Kommentarer

1 kommentar

  1. Plast i havet er ikke bare et resultat av manglende avfallshåndtering på land. ca 80 % av plastforurensningen i norske havområder kan relateres til fiskeri- og annen sjørelatert virksomhet. Og prosenten øker jo lenger nord du kommer. Viktig å få frem dette så ingen blir forledet til å tro at all fokus må være på avfallssystemer i Asia/Afrika.

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Ny forbrenningsavgift på avfall

Morten Frøid, Norsk Gjenvinning

– Enova undergraver satsingen på biogass i distriktene

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia-Farstad-von-Hall.
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder