Nyheter

https://vimeo.com/657365425/56b92ccbe1

HELPDESK: Aksjonerte mot avfallssmuglere

I høst har 87 land gjennomført målrettede aksjoner mot ulovlig avfallseksport. «Heldesk» ble med Tolletaten på jakt. Resultatet ser du torsdag 16. desember klokken 12:00.

JENS EGIL HEFTØY OG LUDVIG GUNDERSEN

Høstværet har meldt sin ankomst når vi svinger inn foran porten på den enorme containerhavna på Sjursøya i Oslo en morgen i oktober.

Ytterst på havna står et team av kontrollører og venter på Tolletatens mobile jaktvåpen: En stor grå trailer, utstyrt med røntgenskanner og eget kontrollrom. Med denne er det snart ingen hemmelighet hva som befinner seg inne i Oslo havns massive varecontainerne.

På vei til Afrika

Tolletaten har de siste ukene besøkt flere grenseoverganger og havner. I alt er over 20 varecontainere undersøkt.

Denne oktobermorgenen er det tre kontainere på vei fra Oslo til afrikanske land som skal undersøkes nærmere.

Men denne gang er det ikke tradisjonelle smuglervarer som narkotika tollerne er interessert i. De ser etter avfall. Nærmere bestemt EE-avfall.

Det er jo elektroniske og elektroniske produkter som sendes ut av Norge. Disse produktene skal være fungerende når de sendes ut av Norge, understreker seniorrådgiver i Tolletaten Elisabeth C. Nettum. 

Nettum er ansvarlig for Tolletatens oppfølging av aksjonen. Hun forteller at ødelagte produkter regnes som avfall. Hvis eksportører ikke kan vise til dokumentasjon på at produktene fungerer, er det helt andre regler for eksport.

Hemmelig aksjon

Lite var kjent om aksjonen i forkant, og det var først kvelden før at det tikket inn en kort melding til redaksjonen: «Jeg håper dere er klare på kort varsel». Tid. Sted og ettertrykkelig påminnelse om sperrefrist.

Operation Demeter VII er det kryptiske navnet som Baselkonvensjonens sekretariat og Verdens Tollorganisasjon (WCO) har gitt aksjonen. Alle de 187 landene som er tilsluttet konvensjonen er oppfordret til å delta i høstjakten. 87 valgte å følge oppfordringen, da også Norge.

Seniorrådgiver i Tolletaten Elisabeth C. Nettum, går gjennom deklarasjonene for containerne med en av tollerne. Foto: Ludvig Gundersen

I Norge er det Tolletaten og Miljødirektoratet som har ansvaret for gjennomføringen. Før aksjonen opplyste seksjonsleder Hege Rooth Olbergsveen i Miljødirektoratet at de ofte samarbeider med norsk toll om å avdekke forsøk på ulovlig eksport på vei ut av landet

– I tillegg blir også en del ulovlige forsendelser fra Norge stoppet av utenlandske myndigheter, fortalte hun.

Avfallsjegerne

Ulovlig eksport av elektrisk og elektronisk avfall har fått mye medieoppmerksomhet de senere årene. Spesielt etter at NRK Brennpunkt viste hvordan norske kjøleskap og tv-skjermer ble dumpet som avfall i Afrika.

Nordmenn er verdens mest EE-avfallsproduserende land. Hvert år hiver vi i gjennomsnitt 26 kilo med elektriske og elektroniske apparater.

Hvor det ender er vi mindre opptatt av. Ute av syne, ute av sinn.

Miljødirektortet har dog anslått at mellom 4.000 og 10.000 tonn EE-avfall stjeles fra avfallsmottakene hvert år.

Mye av det puttes i containere og sendes ut av landet som bruktvarer. Men i virkeligheten er det ren dumping.

– Kontrollen med eksporten av EE-avfall pågår hele tiden, uavhengig av de internasjonale aksjonene. I Vestland ble det i høst avdekket to containere med EE-avfall på vei til afrikanske land som direkte resultat av det tette, operative samarbeidet mellom Tolletaten og Miljødirektoratet, sier Nettum.

Det er derfor Tolletaten stiller mannskaps- og teknisk sterke på Sjursøya denne oktobermorgenen.

Ingen avfallssmuglere er trygge

En kjapp sikkerhetsgjennomgang må til før traileren kan settes i bevegelse på siden av den 40-fots store lastecontaineren. På autopilot ruller skanneren bakover, mens røntgenstrålene trenger gjennom stålplatene.

Prosessen tar ikke lenger enn noen minutter, og inne i tolletatens trailer går mannskapet gjennom røntgenbildene. Her kommer det frem hva containerne inneholder, men også hvordan det er pakket. For et utrent øye er det lite å hente, men teknikerne kan med en gang peke ut flere avvik.

Resten av prosessen er dog ikke like futuristisk. En avbitertang og et godt gammalt reip er det som skal til.

https://vimeo.com/656938528/c01e740468

Lemmene på containeren sikres med en stødig knute, før låsen klippes.

– Når du åpner døra kan du risikere å få et traktorhjul i hodet, så man må være forsiktig og bruke tau, forteller en av tollerne.

Faren for å bli truffet av både det ene og det andre, er nemlig ikke liten. Tolleren forteller at det ikke er uvanlig at containerne er pakket tett og uforsvarlig.

Det er ikke forbudt å sende varer ut av landet, ei heller EE-produkter. Kravet er at apparatene skal fungere og at det kan dokumenteres. Sirlig og grundig innpakking er et tegn på at noen har ærlige hensikter. En container som er stappet med alle mulige slags varer gir god grunn til mistanke.

Jackpot

Litt lenger bort på brygga står gårsdagens fangst. Eier har oppgitt at det befinner seg 13 TV-er inne i containeren, men tollerne konstaterer kjapt at dette ikke stemmer.

– Vi tror at det kanskje er 50 TV-er i denne containeren, forteller Nettum.

– Også står det en ATV rett innenfor døren, som ikke er deklarert, bryter en av de andre tollerne inn.

Låsen klippes og dørene slås opp. Innholdet velter nesten ut av containeren. Bildekk, en gammel ATV, TV-apparater, vaskemaskiner og kjøleskap. Alt i et salig rot. Her ville neppe en transportforsikring gjort stor nytte.

– Når du ser på TV-ene er det en indikasjon på at det ikke er seriøst i det hele tatt, det er bare slengt inn.

TV-er, dekk og til og med en ATV var å finne i containeren. Foto: Ludvig Gundersen

Containeren skulle til Liberia, men turen endte på Sjursøya i Oslo.

– Nå varsler vi Miljødirektoratet. Så er det de som tømmer den og vurderer hva som skjer videre. Det kan bli anmeldelse eller bot, sier Nettum.

Anmeldelse

Operation Demeter VII ble avsluttet 15. desember.

Den internasjonale fangsten ble 3.851 tonn med EE-avfall, fordelt på 107 beslag i de 87 landene som deltok.

Elisabeth C. Nettum, Seniorrådgiver Tolletaten. Foto: Ludvig Gundersen

I Norge har Miljødirektoratet anmeldt fire transportører for forsøk på ulovlig eksport av avfall. Til sammenligning produserte Norge til sammen 146.000 tonn lovlig håndtert EE-avfall i fjor, ifølge SSBs avfallsregnskap.

Containeren som ble stoppet på Sjursøya blir en del av statistikken. Den detaljerte gjennomgangen viste 150 ulike gjenstander, fra 18 forskjellige avfallsfraksjoner.

Strafferammen for ulovlig eksport av EE-avfall er bøter eller fengsel i inntil to år.

Skyfish Kvalitetsikring AMS

Kurs i kvalitetssikring av AMS

Force Technology Norway AS
skyfish prøvetaking probe dadolab

QAL2/AST måling

Force Technology Norway AS

Deler og tilleggsutstyr

Nordcon As

Biomat® avfallssekker og linere

Naturabiomat AS

Biogass- og slambehandlings­­anlegg

Cambi ASA

Overflate bunntømt

Alles Miljø AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.