Klimamål, julehilsener eller ønsketenkninger
Avfallsbransjens adventskalender er har vist glede og engasjement. Og en god grunn til bekymring.
«Åh, så hyggelig», «Ja, selvsagt», «Nei, det var gøy». Dette er tilbakemeldingene vi har fått når vi har videresendt julehilsenene i Avfallsbransjens adventskalender og bedt mottakeren om å sende stafettpinnen videre.
Det som startet som en idé til en romjulsserie, og nærmest spontant ble omgjort til en adventskalender en tidlig morgen 1. desember, har gitt overveldende respons hos både lesere og de som har bidratt gjennom kalenderen.
Siden Audun i Ivar åpnet juleballet har dagens kalenderluke vært dagens klart mest leste artikkel. Foregående dagers luker ligger gjerne tett bak.
Det er ingenting som gleder oss mer.
Vårt ønske med serien var å vise frem de flotte folka som jobber i avfalls- og gjenvinningsbransjen. Dere som gjør jobben og kjenner hvor skoen trykker.
Og det er også her bekymringen kommer inn. Ett av spørsmålene vi stiller under kalenderluken er «Kommer vi til å nå klimamålene?».
Den store majoriteten av dere svarer ulike varianter av «nei».
Dere tror ikke det.
De få som har våget seg i retning av et ja-svar, tar store forbehold om hvor vanskelig det i så fall kommer til å bli.
Det er et sterkt signal, som vi håper besluttende myndigheter får med seg. Når de som løper fremst i flokken ikke tror vi når målene, så er det en grunn til å ta det på alvor.
55 prosent innen 2030 har politikerne sagt.
Det er lett å si et prosenttall. Det er noe helt annet å regne det ut. Og det er nettopp det Avfallsbransjens lesere har gitt uttrykk for i adventskalenderen. Dere tror ikke på svaret, fordi dere kjenner regnestykket.
Ja, i morgon skal eg byrja på den gode veg som sagt,
-trur eg.
Taka striden upp mot kjøtet og den heile develsmakt,
-trur eg.
Men i dag lyt det få vera, for eg er so spøkje tyrst
at eg må ha eit ølkrus til å leska meg på fyrst,
-trur eg.
– Jakob Sande –
Dårlig tid
Når vi snart slukker lysene for 2021 er det åtte korte år igjen til første delmål i Parisavtalen. Utslippene i 2020 var 4,2 prosent lavere enn i 1990. Det er med andre ord en del som gjenstår.
Klimamålene kan synes uoppnåelige, men er det noen som sitter med nøkkelen så er det dere som arbeider med avfall, gjenvinning, biogass og sirkulærøkonomi.
I bransjene snakkes det ofte om at det ikke finnes noen bærekraftig fremtid uten sirkulære råvarer. Det er et godt og viktig poeng.
– 2030 er jo på en måte i morgen, sa Klima- og miljøminister Espen Barth Eide i et intervju med oss tidligere i desember.
2022 er i alle fall i morgen. Det må bli handlingens år.
– Godt Nytt år–