Nyheter
– Jeg synes det er mange synlige og dyktige kvinner i bransjen vår, men vi vil gjerne ha flere, sier Irene Vik i Tafjord Kraftvarme. Foto: Ludvig Gundersen

Har økt kvinneandelen med 150 prosent

Stadig flere kvinner finner veien inn i avfalls- og gjenvinningsbransjen. Men i styrerommet dominerer «gubbene».

– Det har skjedd mye de seks årene jeg har vært i bransjen. Etter min oppfatning blir bransjen stadig mer profesjonell. Det har også kommet til flere kvinner og flere unge søker seg til bransjen. Jeg synes at vi ser et tydelig generasjonsskifte og kvinneandelen øker også.

Midt i blinken for kvinner

Uttalelsen kommer fra direktør for energigjenvinning i Tafjord Kraftvarme, Irene Vik. I tillegg til direktørjobben er hun også styreleder i Norsk Fjernvarme og Avfallsforum Møre og Romsdal. Siden hun inntok direktørstolen for avfallsforbrenningsanlegget på Grautneset har kvinneandelen i selskapet økt med 150 prosent. Men fortsatt er det en jobb å gjøre.

– Jeg tenker at det er viktig å vise at det er mange muligheter i avfallsbransjen. Vi har bruk for mye forskjellig kompetanse og det må vi synliggjøre. Bransjen trenger økonomer og ingeniører, mekanikere og maskinførere. Vi trenger folk som kan kommunikasjon og de som jobber med risikostyring og HMS. Det er også berikende å få med de som har erfaring fra andre bransjer og kan ta med seg sine erfaringer inn i vår bransje. Nå for tiden ønsker jo alle å bidra til bærekraft og da er jo vår bransje midt i blinken, skriver Vik.

Styrerommene er mannsdominert

Kvinnedagen markeres på flere måter i bransjen, både internasjonalt og nasjonalt. I Avfall Norge er sju av tolv ansatte kvinner og selv med kvinnelig direktør og styreleder, er ikke administrerende direktør Cecilie Lind helt fornøyd.

– Det er i alle fall flere kvinner nå enn før, men om det er et reelt skifte som varer vil jeg vente litt med å slå fast. Noen steder svinger det også litt tilbake igjen. Vi ser f.eks. at styrene til medlemmene våre fremdeles ofte er mannsdominerte eller har menn i ledelsen, skriver Lind i en epost til Avfallsbransjen.no.

Avfall Norges eget styre ledes av en kvinne, Synnøve Bjørke fra ROAF. Resten av styret består av seks menn og tre kvinner.

Skal hjelpe kvinner på karrierestigen i avfallsbransjen

– Det jeg synes er veldig positiv er at vi nå åpenbart er i stand til å tiltrekke oss kvinnelige ledere fra andre bransjer. Vi ser også stor interesse blant kvinnelige studenter, bla. til søknadsbunken til internship gjennom REdu. Så er det jo sånn at miljøfaget i mange år har tiltrukket seg kvinner, så innenfor miljø/bærekraft, men også innenfor kommunikasjon ser vi egentlig en skjevfordeling andre veien. I disse stillingen er det ofte flere kvinner enn menn, skriver Lind.

I fjor opprettet den internasjonale bransjeorganisasjonen ISWA en egen innsatsgruppe som skal hjelpe kvinner opp og frem i bransjen. Blant medlemmene i gruppen er Ieva Rucevska fra GRID Arendal.

– Vi har gjort godt fremskritt det siste årene, innen de tre fokusområdene våre: Økt forståelse, Eksternt samarbeid og kommunikasjon, forteller Rucevska til Avfallsbransjen.no.

Mye gjenstår

På nyåret sendte ISWA ut en ny spørreundersøkelse blant kvinner i avfalls- og gjenvinningsbransjen. Undersøkelsen er utarbeidet på på engelsk, spansk og portugisisk for å nå ut så bredt som mulig. Til nå har mer enn 600 kvinner som arbeider innen sektoren svart. Svarfristen er først i juni.

– Målet er å finne de utfordringene som kvinnene sliter med i bransjen, forklarer hun.

Det er en stor jobb som må gjøres for å få flere kvinner inn i bransjen, mener Lind

– Det krever et systematisk arbeid over tid med å rekruttere flere kvinner inn, satse på kvinnelige talenter internt og motivere dem til å ta ansvar i linja og på driftssiden, ikke «bare» i støttefunksjoner. Da er det bra at vi har flere kvinnelige toppledere å vise frem og som kan være idealer for de som kommer inn i bransjen. Dette er jo også en problemstilling som ikke bare gjelder vår bransje, så dette er jo et samfunnsproblem som vi må løse i fellesskap, skriver hun.

Vik synes utviklingen de siste årene har vært positiv, men at det fortsatt er behov for å bruke kvinnedagen for å markere.

– Det er gledelig at avfallsbransjen har flere kvinner i ledende posisjoner, men det er likevel fortsatt en jobb å gjøre. Det er derfor fint at vi har 8. mars som hjelper oss å huske på dette viktige arbeidet.

HS 401 Selector

OP System Norge AS

San Sac Kildesorteringsmøbler

EnviroPac AS

Doppstadt HS-800

OP System Norge AS

TOM intelligent avfallsbeholder

EnviroPac AS

DZ 750

OP System Norge AS

Bilvekt

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.