Nyheter
Torbjørn Steensrud, produktsjef farlig avfall, Stena Recycling AS og leder for Fagforum farlig avfall. Foto: Ludvig Gundersen

– Alle avfallsaktører bør kunne noe om farlig avfall

Under Farlig avfallsseminaret 2022 denne torsdagen samles avfallsaktører fra hele Norge i Oslo. Her er eksplosjonen hos Returkraft og returordningen for fyrverkeri blant det aktørene skal diskutere.

Farlig avfallsseminaret 2022 går av stabelen torsdag 10. mars. Endelig kan bransjeaktørene fra hele landet møtes fysisk i Oslo etter drøyt to år med nedstenging og korona-restriksjoner.

Marie Hesselberg, rådgiver i Avfall Norge. Foto: Avfall Norge

Allerede har 70 meldt seg opp for å delta, i hovedsak fysisk, men arrangøren Fagforum farlig avfall, Avfall Norge og NFFA sitt samarbeidsorgan, har likevel valgt å holde den digitale døren åpen.

– Vi ser at antallet påmelde ligger på samme nivå som i høst da det var gjenåpning. Vi merker at folk har lyst til å møtes fysisk, men vi har valgt å gjøre seminaret tilgjengelig digitalt også, så folk som ikke har anledning til å reise også kan delta, forteller rådgiver i Avfall Norge, Marie Hesselberg.

LES OGSÅ: Regjeringen setter forbrenningsavgiften i spill

Aktuelle saker

Det er en gruppe fra Fagforum farlig avfall som har satt sammen programmet. Blant sakene på programmet er eksplosjonen hos Returkraft AS og den varslede returordningen for fyrverkeri.

Torbjørn Steensrud, produktsjef farlig avfall i Stena Recycling AS og leder for Fagforum farlig avfall forteller at programmet er basert på innspill fra medlemmene i fagforumet og i de to foreningene. Målsettingen er å ta opp saker som bransjen kjenner på kroppen i det daglige arbeidet.

– Og sammen har vi prøvd å finne aktuelle tema som skal gi deltagerne under seminaret kompetansepåfyll, interessante foredrag og avklaring på flere spørsmål, forteller Steensrud.

Se hele programmet her: Farlig avfallsseminaret 2022

Viktig at det ikke skjer igjen

Som nevnt vil blant annet eksplosjonen hos Returkraft AS være et av temaene under seminaret. Her vil sjefsingeniør i DSB fortelle hvordan en slik eksplosjon kunne skje.

– Det er klart at det er veldig interessant at DSB anmeldte leverandøren av avfallet for eksplosjonen, og hva årsaken til eksplosjonen var. Det er viktig å bemerke at det er bakgrunnen og årsakene som er viktige å ta frem på seminaret, ikke hvem som har gjort hva. Et slik seminar er viktig for å innhente kunnskap, lære og for å utvikle sikkerhetssystemer, slik at ting ikke går galt igjen og man unngår slike ulykker i fremtiden, understreker Steensrud.

LES OGSÅ: Her er det nye styret til Biogass Norge

Stor usikkerhet rundt fyrverkeri

Et annen og mye omtalt tema de siste årene har vært forskriften for pyrotekniske artikler, som vil pålegge kommunale mottak til å ta imot ubrukt fyrverkeri. Både Norsk fyrverkeriforening og Oslo REG vil holde innlegg om saken: blant annet utfordringer med den foreslåtte returordningen, hvordan skal ansvaret og kostnadene fordeles og hvordan påvirker disse endringene rutiner på et farlig avfallsmottak.

– Returordningen som er varslet av DSB har igjen blitt utsatt, uten at vi helt vet hvorfor. Vi opplever at de kommunale mottakene og fyrverkeribransjen er klare, men vi har ikke fått beskjed om hva det endelige innholdet i forskriften vil bli, forteller Steensrud.

Han legger til at de har spurt DSB om de kan komme med noen avklaringer under seminaret, men ifølge Steensrud har de ikke ønsket å legge frem noe foreløpig.

LES OGSÅ: Barth Eide lykkes med plastavtalen

Aktuelt for flere enn bare de som jobber med farlig avfall

Selv om Farlig avfallsseminaret 2022 dreier seg om farlig avfall, mener Steensrud at alle som jobber med avfall burde få det med seg.

– Jeg er av den oppfatning at man kan ikke kan drive med annet avfall, uten å kunne litt om farlig avfall. Det finnes farlig avfall i nesten alle produkter, og for å håndtere andre typer avfall bør du kjenne til regelverket for farlig avfall, mener han.

Seminaret er også viktig for å bygge kompetanse.

– Vi har ikke kunnet møte hverandre på to år snart, og å møtes fysisk er viktig for relasjonsbygging og å skaffe seg «venner» man kan ringe til senere, om man har spørsmål knyttet til for eksempel sikkerhet eller klassifisering. Dette feltet er ikke noe man bare kan lese seg opp til.

LES OGSÅ: Fortum Oslo Varme om EU-søknaden – torsdag går søknadsfristen ut

God tid til å melde seg opp

Avfall Norges Marie Hesselberg forteller at man har anledning til å melde seg opp til seminaret helt frem til det starter, men anbefaler å være ute en dag i forveien om man ønsker å delta fysisk.

– Alt blir også tatt opp for dem som ikke har anledning til å få det med seg, da er det bare å kjøpe en digital billett.

Hesselberg legger til at foredragsholderne kan reservere seg mot deling av innleggene sine, så om man vil være sikker på at man får med seg alt, må man følge med på torsdagen.

Tracerco PED+ dosimeter

Avansert og robust dosimeter til sikker bruk i eksplosjonsfarlige miljøer

Holger Hartmann As

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS Volume

Reen AS

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS

Komprimator

Alles Miljø AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

Ballepresser

Alles Miljø AS

RT-30 håndholdt monitor for måling av radioaktivtet

Holger Hartmann As

Biogass- og slambehandlings­­anlegg

Cambi ASA

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.