Nyheter Kvotesystemet
Saksordfører Pieter Liese kom i mål med sine forslag om å stramme inn kvotehandelen med CO2. Skjermdump: Europaparlamentet.

Europaparlamentet vedtok kvoteplikt for avfallsforbrenning

Forsøkene på å utsette hele avstemmingen av kvotepakken ble avslått.

Etter det kaotiske møtet i Europaparlamentet for to uker siden, var utfallet noe mer forutsigelig da parlamentet igjen behandlet forslaget om å revidere kvotehandelsssytemet, samt et forslag om å innlemme avfallsforbrenning med energigjenvinning i kvotehandel fra 2026.

Utslippskvotene ligger i dag omkring 86 euro, noe som tilsvarer over 900 kroner per tonn utslipp. Med beregningsfaktoren som Miljødirektoratet har lagt til grunn for den norske forbrenningsavgiften vil det innebære en kostnad på 498 kroner per tonn avfall som sendes til forbrenning.

Ønsket utsettelse

Flertallet besluttet 8. juni å sende forslagene tilbake til parlamentets miljøkomité. Siden ble en flertallskonstellasjon, bestående av Sosialdemokratene, Kristendemokratene og de liberale enige om et kompromiss.

Enighet om for å gjøre avfallsforbrenning kvotepliktig

Før avstemmingen i parlamentet onsdag forsøkte flere representanter fra de konservative høyrepartiene å få utsatt avstemmingen og viste til at saken ble avvist av et flertall i parlamentet for to uker siden. Innsigelsene ble imidlertid nedstemt.

– Endelig fikk vi det til. Vi har vedtatt, med et stort flertall, den største klimaloven noen gang. Vi tar et stort steg for klimaet, men også for å beskytte jobber, sa saksordfører Pieter Liese (CDU) da vedtaket om klimapakken var vedtatt.

ESWET-bønn til Europarlamentet

Kutter gratiskvoter

Nå sendes saken videre til EUs ministerråd.

Foruten innlemming av avfallsforbrenning i kvotesystemet, innebærer endringene en raskere utfasing av gratiskvoter. Fra 2032 skal det ikke lenger være gratiskvoter i systemet.

Relaterte artikler
Relaterte artikler fra Small Step Media nettverket
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering direkte til innboksen din.

Vi vil ikke bruke epostadressen din til å sende deg noe annet enn nyhetsbrev. Les forøvrig vår personvernerklæring.